Just nu:
Annons
Annons

Nyheter

9 månader sedan Sverige
Tranås Energi skapar fler fria vandringsvägar för öringen.
Tranås Energi fortsätter att miljöanpassa sina anläggningar

I ungefär 100 år har dammen vid vattenkraftverket i Visskvarn hindrat fisk och andra vattenlevande djur från att ta sig från sjön Sommen och vidare upp i Bulsjöåns vattensystem. För fyra år sedan köptes anläggningen av Tranås Energi och nu sätter bygget av ytterligare en fiskväg igång.
En av deras anledningarna till köpet var att kunna genomföra planerna på att skapa fri vandringsväg mellan de tre sjöarna Västra Lägern, Östra Lägern och Sommen.
– Våra andra två vattenkraftverk i området har redan fått fiskvägar, nu står vi inför uppstarten till att bygga en även i Visskvarn, säger Magnus Lundberg som ansvarar för vattenkraftproduktionen på Tranås Energi.

Strax nedströms Visskvarns damm, i sträckan som löper längs vattenkraftverkets tuber, finns uppväxtområden för öring och dessa skulle gynnas av att kunna ta sig vidare uppströms. Öringen som lever uppströms kommer i sin tur att gynnas av att kunna vandra ut till sjön Sommen.

Bygget kommer att pågå under hösten och när fiskvägen är färdigställd återstår endast ett hinder på sträckan mellan de tre sjöarna. Tranås Energis mål, fri vattenväg till år 2021, ser alltså ut att kunna hållas.

Välj ett fiskvänligare elavtal hos Tranås Energi

Relaterad nyhet från din region
7 timmar sedan Sverige
Nöjda arrangörer i Chubby Chicks: Emelie Westlin, Martina Sjöstedt och Isabelle Hållkvist Eriksson. Foto: Privat
Chubby Pike Challenge – en fullbokad succé

Snacka om succé. Ett gäng fiskefrälsta kvinnor undrande om det skulle finnas tillräckligt intresse för att arrangera en gäddfisketävling för bara kvinnor – och svaret blev ett rungande ja!

Temperaturen inför Chubby Pike Challenge 27 juni har höjts ordentligt. Det som startade som ett försiktigt initiativ har fått större genomslag än arrangörerna någonsin vågat hoppats på. Det var Isabelle Hållkvist Eriksson och Martina Sjöstedt som ville tävla mot några andra tjejer och lade ut en förfrågan på Facebook. När intresset visade sig vara stort så skapade de en grupp på Facebook, och därifrån fortsatte det att växa.

– Olika betesbyggare började höra av sig och ville gärna sponsra med beten till vår från början interna tävling. När detta började så bestämde vi oss för att köra på ordentligt. Jag tog kontakt med Leif Collin på cwc för att kolla om de kunde hjälpa till med måttdekaler, vilket de självklart ville göra. De beställde 25 stycken, vilket vi tyckte var lite väl många till en början. Våra förväntningar var väldigt låga, men när större aktörer fick nys om detta och hörde av sig till oss och ville vara sponsorer så började vi inse att detta är något vi ska göra något ordentligt av, berättar Isabelle Hållkvist Eriksson.

Redan en månad innan tävlingen var alla 25 platser är tagna, och de har tvingats tack nej till lag som vill vara med. Förutom Isabelle Hållkvist Eriksson och Martina Sjöstedt består Chubby Chicks av Emelie Westlin, och de har sannerligen anledning att vara nöjda med sitt initiativ.

– Vi är överväldigade över hur många som visat intresse, både deltagare och sponsorer! Nu har vi en framtidsvision om att göra detta till en årlig tävling och även kanske klämma in någon mer fisketävling för tjejer, säger Isabelle Hållkvist Eriksson.

Här kan du följa Chubby Pike Challenge 2020!

Du kanske även gillar detta