Just nu:
Annons

Nyheter

12 månader sedan Sverige Anders Lundin
Fortfarande dödas tre hajar varje sekund för hajfensoppans skull.
Tre hajar dödas varje sekund – enbart för fenornas skull

Trots intensiva kampanjer och omfattande informationsarbete så är efterfrågan på hajfenssoppa fortfarande stor. Så stor att det dödas tre hajar varje sekund för ändamålet, och en undersökning visar dessutom att många svenskar ätit hajfenssoppa.

Det är Världsnaturfonden WWF som rapporterar om utvecklingen kring att minska efterfrågan på hajfenssoppa och skydda hajarna. Fenorna skärs av från den levande hajen som sedan slängs tillbaka i havet, där den hjälplöst sjunker till botten och dör. Ofattbara upp mot 100 miljoner hajar dör varje år i det grymma hajfensfisket. Många hajarter är akut hotade, och vissa håller på att försvinna. Läget är allvarligt, konstaterar WWF.

Det är inte olagligt att servera haj eller hajfenssoppa i Sverige, och en SIFO-undersökning som WWF låtit göra visar att fem procent av alla svenskar, motsvarande 370 000 personer, har ätit hajfenssoppa.

Några positiva resultat som WWF har bidragit till, är att Kinas regering har förbjudit hajfenssoppa på offentliga middagar, att fler hajarter fått ökat skydd mot handel (CITES) samt att den internationella frakten av hajfenor minskat genom ett samarbete mellan WWF och TRAFFIC.

Missa inte filmen nedan – där du får veta mer kring arbetet att rädda hajarna.

 

 

Relaterad nyhet från din region
2 dagar sedan Sverige Anders Holm
Bild från tonfiskprojektet 2017, när en av de stora tonfiskarna drillas. Foto: Martin Falklind
Tonfiskar siktade utanför Varberg

Under torsdagen observerade en av Fladenbåtarna, som var ute för att fiska makrill, flera blåfenade tonfiskar vid Lilla Middelgrund.

Det var gänget på Falkskär II som fick göra den häftiga observationen när de fiskade makrill vid Lilla Middelgrund, utanför Varberg. Vid 17-tiden dök plötsligt tonfisk upp och avbröt makrillfisket. Alexander Oriz var kapten under turen.

– Däcksman och två kunder såg tydligt en stor tonfisk som var uppe med hela kroppen över ytan cirka 150 meter från båten. Utöver detta observerade jag samtidigt tre stora plask i samma område, berättar Alexander Oriz till Fiskejournalen.

I området fanns ovanligt stora mängder sill, en mängd som han noterar vara unik för i år. Sillstimmen lockar också till sig stora mängder måsar vilket kan vara värt att hålla utkik efter till havs – då kan tonfisken finnas i närheten.

Längden på den hoppande tonfisken uppskattas till 2-2,5 meter. Observationen under torsdagen är inte den första för året.

– Detta är andra gången vi siktar tonfisk utanför Varberg. Den 27/6 siktade jag ett par hoppande tonfiskar endast några sjömil utanför Varberg, på väg ut till Middelgrund, säger Alexander Oriz till Fiskejournalen.

Årets tonfiskprojekt på västkusten, då tonfisk fångas och märks i forskningssyfte genom SLU, drar igång den 22 augusti och beräknas pågå ett par veckor beroende på väder och hur många tonfiskar de anmälda teamen lyckas märka.

Du kanske även gillar detta