Just nu:
Annons
Annons

Nyheter

1 år sedan Sverige
Högsta Domstolen gav Girjas sameby rätt till fjällfisket, men däremot kanske inte lokala fiskare får gynnas. Foto: Anders Lundin
3 heta tips för dig som jagar vägnära rödingar

Vårvintern och loven är pimpelfiskarnas högtid. Och framför allt erbjuds chansen att komma i kontakt med den svårflirtade rödingen. Fiskejournalen tipsar om tre heta områden för rödingfiske.

Du behöver inte ta skotern över fjärran fjäll för att hitta den eftertraktade rödingen. Det finns områden som är väldigt lättillgängliga, där det i stort sett bara är att kliva ur bilen och inleda fiskeäventyret. Här kommer 3 tips för dig som vill uppleva vägnära rödingjakt.

1. Mellan Gäddede och Jormvattnet finns det gott om fina rödingstråk alldeles vid vägen. Från Jormvattnets Fiskecamp kan du följa skoterlederna ut på sjön, och du behöver inte gå längre än 50 meter för att ha chans på riktigt fin fisk. Bra fiske ända från december fram till islossningen.

Annons

2. Valsjöbyn. Rengens rödingar är berömda, både bland flugfiskare och pimpelfiskare. Här kan du också parkera bilen längs 340 efter Valsjöbyn och vandra ned på sjöisen. Gott om fisk i matstorlek, och ibland dyker det upp riktigt stora. Bästa säsongen är i januari-februari, och för den skoterburne finns det även flera fina rödingtjärnar i området.

3) Rödingtrippeln kring Storsjö kapell. Längs väg 535 mellan Storsjö Kapell och Åsarna ligger det tre mycket tillgängliga vatten med fint rödingfiske. Det är Björnsjön, Västra Rotsjön och Mellersta Rotsjön. Här är bästa rödingfisket under vårvintern, ända fram till islossningen. Det finns även grov harr och öring, vilket ökar chanserna till spännande hugg. Vindskydd och gästvänligt.

Läs om fiskeredaktörer:

Pernilla Öberg – sportfiskarens digitala guide

Relaterad nyhet från din region
3 timmar sedan Sverige
Satsning på svensk matfisk: Braxen i stället för laxen

Braxenburgare och rökt braxen. Kan det vara något? Ja, absolut tycker flera aktörer som nu försöker få mer vit fisk på svenskarnas tallrikar.

Kan braxen ersätta laxen – och är det rent utav nästa delikatess från exempelvis Bottenviken? Det är frågan som Länsstyrelsen i Norrbotten ställt sig med anledning av ett svensk-finskt forskningsprojekt. Braxen, mört och id betraktas av många som skräpfisk, men projektet målsättning är att kolla om det är möjligt att utveckla gångbara livsmedelsprodukter av dessa fiskar. Det hela är ett samarbete mellan bland annat Sveriges lantbruksuniversitet och fiskeföretaget Guldhaven Pelagiska i Kalix.

I Finland och flera sydeuropeiska länder finns redan braxen på menyn som en uppskattad matfisk.

Annons

Nu får satsningen i Norrbotten sällskap i förarhytten av projektet ”Fiskresurs”, där bland annat Länsstyrelsen i Stockholm deltar. Det handlar om att utnyttja resurserna i exempelvis Mälaren och Stockholms skärgård, där det annars är mest vanligt att den yrkesfiskade braxen blir fiskmjöl. Det ska lanseras nya tekniker för att rensa bort braxens alla ben, och det snackas nya maträtter som exempelvis ”braxburgare”.

Vattnas det i munnen på er läsare?

Nja, vi förstår om ni är skeptiska.

Men enligt flera sportfiskare som Fiskejournalen frågat så är braxen rätt tillagad en delikatess – åtminstone om den kommer från ett förhållandevis friskt vatten. I det kommande numret av Fiskejournalen har vi låtit en expertpanel tycka till om braxen som matfisk. Missa inte det!

Missa inte heller denna läsning:

https://www.fiskejournalen.se/sa-far-du-fram-den-djupa-sanningen-om-ditt-fiske/

Du kanske även gillar detta