Just nu:
Annons

Nyheter

8 månader sedan Sverige Anders Lundin
Pierre Hallin med monsterlaxen från Vänern. Foto: Privat
Trippel anledning att fira efter Pierres Vänernlax

Nytt klubbrekord, nytt personligt rekord och seger i klubbmästerskapet. Allt handlar om en och samma fisk – nämligen laxen på 12,62 kilo som Pierre Hallin fångade på Vänern.

12,62 kilo och 97,5 centimeter silver.

Det är vid den här årstiden som det brukar komma rapporter om att Vänerns stora invånare visat sig. Så även i år. Lördagen 9 november fick Pierre Hallin sitt livs fisk, och passande nog skedde det i samband med klubbmästerskapet för FK Dalsjön. De startade från Spiken/Hörviken, och ganska snabbt visade det sig att laxarna var på jakt.

– Efter att jag satt alla spöna så kom omgående ett hugg på ett grönskimrande flutter, men efter en rusning lossnade den. Detta fick mig att sätta på ett likvärdigt flutter på den andra riggen, berättar Pierre Hallin.

Det dröjde ytterligare en timma innan det small till på det nysatta betet, det blev en lång rusning i bestämd takt där fisken tog 50 meter direkt och gjorde ett försök till hopp.

– Då såg jag att det var en stabil lax. Efter en dragkamp på närmare 30 minuter, där fisken bestämt att den ville ligga i propellerdraget, lyckades jag lura ut den och kunde slutligen håva en trött kämpe. Fisken vägdes 7 timmar efter fångst till 12,62 kilo, med längden 97,5 centimeter och omkretsen 70 centimeter. En kanondag på Vänern, sammanfattar en väldigt nöjd fångstman.

Missa inte heller denna läsning:

Gripande storyn – Niclas fiskar för att kunna leva

Relaterad nyhet från din region
27 minuter sedan Sverige Robert Westin
Förhoppningen är att även havsöringen skall stärkas i Örekilsälven.
Nu skall laxen och öringen i Örekilsälven få bättre förutsättningar

En markägare efter Örekilsälven vill riva en damm och även restaurera en sträcka i älven. Sportfiskarna är kontaktade och arbetet med projekteringen är startad.

Örekilsälven är ett vattendrag som mynnar i Gullmarsfjordens innersta del, vid Munkedal i mellersta Bohuslän. Älven håller både lax och öring.

Även om laxbeståndet är välmående så bedöms det att man kan förbättra vandringen för bland annat lax och havsöring. En markägare vill nu att fisk och andra vattenlevande djur att få vandra fritt.

Vid Lilla Röd finns idag en damm som vid låga flöden är ett definitivt vandringshinder för samtliga fiskarter. Markägaren vill få till en utrivning av dammen och att den aktuella sträckan skall restaureras.

Detta skall göras tillsammans med Sportfiskarna och Länsstyrelsen i Västra Götalands län.

–Vi är väldigt glada för att markägare allt oftare hör av sig med viljan att återskapa de ursprungliga vattenmiljöerna och i just det här fallet skapa fria vandringsvägar för Örekilsälvens unika laxbestånd, säger Sportfiskarnas projektledare Per-Erik Jacobsen.

Projektet vill återskapas en cirka 800 meter lång sträcka med ungefär 17 000 kvadratmeter lek- och uppväxtområden för havsvandrande lax och öring. Förhoppningen är att arbetet skall starta under 2022.

Du kanske även gillar detta