Just nu:
Annons
Annons

Nyheter

2 år sedan Sverige
En helikopter hann precis fram för att rädda tre fiskare innan deras båt sjönk.
Trollingbåt läckte - helikopter undsatte besättningen

I går sprang en trollingbåt läck omkring åtta sjömil söder om Smygehamn. Besättningen bestod av två man som räddades med helikopter.

Klockan 12:33 inkom ett larm till RS Ystad om en trollingbåt som tog in vatten mellan Smygehamn och Abbekås utanför den skånska sydkusten. Tio minuter senare var båten Rescue Sjömanshuset på väg mot undsättning i tät dimma. När de ankom till platsen hade redan en dansk räddningshelikopter vinschat upp de två trollingfiskarna. I en gemensam insats med Kustbevakningen togs båten om hand.

Två av kustbevakningens RIB-båtar länspumpar trollingbåten. Foto: Bengt Blomqvist / RS Ystad

Annons

Ingen person skadades.

Läs mer här och här.

Hans Hällman

Relaterad nyhet från din region
5 timmar sedan Sverige
Satsning på svensk matfisk: Braxen i stället för laxen

Braxenburgare och rökt braxen. Kan det vara något? Ja, absolut tycker flera aktörer som nu försöker få mer vit fisk på svenskarnas tallrikar.

Kan braxen ersätta laxen – och är det rent utav nästa delikatess från exempelvis Bottenviken? Det är frågan som Länsstyrelsen i Norrbotten ställt sig med anledning av ett svensk-finskt forskningsprojekt. Braxen, mört och id betraktas av många som skräpfisk, men projektet målsättning är att kolla om det är möjligt att utveckla gångbara livsmedelsprodukter av dessa fiskar. Det hela är ett samarbete mellan bland annat Sveriges lantbruksuniversitet och fiskeföretaget Guldhaven Pelagiska i Kalix.

I Finland och flera sydeuropeiska länder finns redan braxen på menyn som en uppskattad matfisk.

Annons

Nu får satsningen i Norrbotten sällskap i förarhytten av projektet ”Fiskresurs”, där bland annat Länsstyrelsen i Stockholm deltar. Det handlar om att utnyttja resurserna i exempelvis Mälaren och Stockholms skärgård, där det annars är mest vanligt att den yrkesfiskade braxen blir fiskmjöl. Det ska lanseras nya tekniker för att rensa bort braxens alla ben, och det snackas nya maträtter som exempelvis ”braxburgare”.

Vattnas det i munnen på er läsare?

Nja, vi förstår om ni är skeptiska.

Men enligt flera sportfiskare som Fiskejournalen frågat så är braxen rätt tillagad en delikatess – åtminstone om den kommer från ett förhållandevis friskt vatten. I det kommande numret av Fiskejournalen har vi låtit en expertpanel tycka till om braxen som matfisk. Missa inte det!

Missa inte heller denna läsning:

https://www.fiskejournalen.se/sa-far-du-fram-den-djupa-sanningen-om-ditt-fiske/

Du kanske även gillar detta