Just nu:
Annons
Annons

Nyheter

3 år sedan Sverige
Tropiskt popperfiske i världsklass

Föreställ dig ett tiotal fiskar i 50-kilosklassen som slåss om ditt bete på grunt vatten. Då får du en bild av hur ett fiskepass i Kenya kan se ut.  Bosse Hall finns ombord på Fiskekryssningen och berättar om exotiska fiskar och tjutande rullar!

Bosse Hall har fångat massor av rekordfiskar i svenska vatten. Från egna båten Surprise har han upplevt så mycket att fiskeaptiten snart borde vara mättad. Inget är mer felaktigt. Istället har hans fiske utökats, åtminstone geografiskt. Sedan tio år tillbaka utforskar han också Kenyas fiskevatten. Havet är fyllt av huggvillig fisk och Bosses favorit är en riktig torped – Giant trevally! – Ingen fisk kan jämföras med en GT när det kommer till explosivitet och styrka. Fisket liknar inget annat och det tar ett par fajter innan man vant sig vid de extrema krafterna. Jag hoppas alltid att mina gästers första fisk är så liten som möjligt. Annars finns risk att de inte vill ha några fler napp, skrattar Bosse.

Fisket bedrivs aktivt och en av favoritteknikerna är speed-jigging, där stora jiggar vevas upp ett 20-tal meter i full speed, för att sedan på nytt släppas ner mot djupet. Proceduren upprepas tills hugget kommer. – Många gånger har musklerna fyllts med mjölksyra redan innan kampen startar. För det här fisket skadar det inte om man är i bra fysisk form, berättar Bosse.

Annons

I många av Kenyas vikar är vattnet grunt och sikten glasklar, och här passar popperfisket bättre. – Vi använder stora haspelrullar och kastar poppern så långt det går. Hemtagning görs snabbt och med mycket plask runt betet. Fiskens intresse är lätt att väcka och ofta är det kamp om vem som hugger först!

Hör mer om det Kenyanska storviltsfisket ombord på Fiskekryssningen 4-5 februari!

Bokning till detta och andra av kryssningens föredrag och workshops görs här.

Hans Hällman

Relaterad nyhet från din region
3 timmar sedan Sverige
Satsning på svensk matfisk: Braxen i stället för laxen

Braxenburgare och rökt braxen. Kan det vara något? Ja, absolut tycker flera aktörer som nu försöker få mer vit fisk på svenskarnas tallrikar.

Kan braxen ersätta laxen – och är det rent utav nästa delikatess från exempelvis Bottenviken? Det är frågan som Länsstyrelsen i Norrbotten ställt sig med anledning av ett svensk-finskt forskningsprojekt. Braxen, mört och id betraktas av många som skräpfisk, men projektet målsättning är att kolla om det är möjligt att utveckla gångbara livsmedelsprodukter av dessa fiskar. Det hela är ett samarbete mellan bland annat Sveriges lantbruksuniversitet och fiskeföretaget Guldhaven Pelagiska i Kalix.

I Finland och flera sydeuropeiska länder finns redan braxen på menyn som en uppskattad matfisk.

Annons

Nu får satsningen i Norrbotten sällskap i förarhytten av projektet ”Fiskresurs”, där bland annat Länsstyrelsen i Stockholm deltar. Det handlar om att utnyttja resurserna i exempelvis Mälaren och Stockholms skärgård, där det annars är mest vanligt att den yrkesfiskade braxen blir fiskmjöl. Det ska lanseras nya tekniker för att rensa bort braxens alla ben, och det snackas nya maträtter som exempelvis ”braxburgare”.

Vattnas det i munnen på er läsare?

Nja, vi förstår om ni är skeptiska.

Men enligt flera sportfiskare som Fiskejournalen frågat så är braxen rätt tillagad en delikatess – åtminstone om den kommer från ett förhållandevis friskt vatten. I det kommande numret av Fiskejournalen har vi låtit en expertpanel tycka till om braxen som matfisk. Missa inte det!

Missa inte heller denna läsning:

https://www.fiskejournalen.se/sa-far-du-fram-den-djupa-sanningen-om-ditt-fiske/

Du kanske även gillar detta