Tropiskt popperfiske i världsklass

Bosse Hall med en Giant trevally. På Fiskekryssningen berättar han om fisket efter många av Kenyas kraftpaket. Foto Bosse Hall

Föreställ dig ett tiotal fiskar i 50-kilosklassen som slåss om ditt bete på grunt vatten. Då får du en bild av hur ett fiskepass i Kenya kan se ut.  Bosse Hall finns ombord på Fiskekryssningen och berättar om exotiska fiskar och tjutande rullar!

Bosse Hall har fångat massor av rekordfiskar i svenska vatten. Från egna båten Surprise har han upplevt så mycket att fiskeaptiten snart borde vara mättad. Inget är mer felaktigt. Istället har hans fiske utökats, åtminstone geografiskt. Sedan tio år tillbaka utforskar han också Kenyas fiskevatten. Havet är fyllt av huggvillig fisk och Bosses favorit är en riktig torped – Giant trevally! – Ingen fisk kan jämföras med en GT när det kommer till explosivitet och styrka. Fisket liknar inget annat och det tar ett par fajter innan man vant sig vid de extrema krafterna. Jag hoppas alltid att mina gästers första fisk är så liten som möjligt. Annars finns risk att de inte vill ha några fler napp, skrattar Bosse.

DSC_3354and33

Fisket bedrivs aktivt och en av favoritteknikerna är speed-jigging, där stora jiggar vevas upp ett 20-tal meter i full speed, för att sedan på nytt släppas ner mot djupet. Proceduren upprepas tills hugget kommer. – Många gånger har musklerna fyllts med mjölksyra redan innan kampen startar. För det här fisket skadar det inte om man är i bra fysisk form, berättar Bosse.

DSC_3621and 1-1

I många av Kenyas vikar är vattnet grunt och sikten glasklar, och här passar popperfisket bättre. – Vi använder stora haspelrullar och kastar poppern så långt det går. Hemtagning görs snabbt och med mycket plask runt betet. Fiskens intresse är lätt att väcka och ofta är det kamp om vem som hugger först!

_DSC4065and1-3

Hör mer om det Kenyanska storviltsfisket ombord på Fiskekryssningen 4-5 februari!

Bokning till detta och andra av kryssningens föredrag och workshops görs här.

Hans Hällman

 

Publicerad: 14 January 2017
Av: Hans Hällman