Just nu:
Annons
Annons

Nyheter

2 år sedan Sverige
Några deltagare på konferensen studerar Nianån.
Tusentals dammar rivs – ska Sverige hänga på?

Hallå där Christer Borg, generalsekreterare för Älvräddarna! Du och många likasinnade har precis avslutat en tre dagars konferens i Hudiksvall med rörelsen Dam Removal Europe.

Kan du lyfta tre punkter som du själv tycker var intressant från konferensen?

-1. Forskning visar att de allra flesta fiskvägar med extremt få undantag fungerar dåligt. Både vad gäller totaleffeltivitet (det vill säga hur många hittar igenom och i tid?). Dessutom skyggar de viktigaste fiskarna, det vill säga de stora värdefulla.

-2. Det har rivits ut cirka 1 500 dammar i USA och det brukar lyftas fram. Men det är sedan början av 1900-talet. I Europa har 4 500 dammar rivits de två senaste decennierna. Men det är inte speciellt känt.

– 3. Sveriges lagstiftare är inte riktigt i fas med denna utveckling. De skapar en lag som många gånger kommer försvåra utrivningar, samtidigt som fler och fler kommuner river ut av både ekologiska och ekonomiska skäl. Sverige måste komma på banan i denna nya rörelse, uppmanar alltså Christer Borg.

Här kan du läsa mer om Dam removal i Sverige.

Relaterad nyhet från din region
11 timmar sedan Sverige
67 år gammalt världsrekord kan vara slaget

IGFA berättar att världsrekordet på vit havsabborre (white seabass) kan vara slaget. Det är sportfiskaren Ricardo Reyes Martinez som ligger bakom fångsten som togs från land sydväst om La Paz i Mexiko.

För oss skandinaver så är arten white seabass, eller Atractoscion nobilis som den heter på latin föga känd. Men i USA och Mexiko så är fisken omtalad som en av de vassaste sportfiskarna. Nyligen lyckades mexikanaren Ricardo Reyes Martinez med kraftprovet att ta den största vita havsabborren någonsin, en best på imponerande 39,9 kilo. Blir fisken godkänd hos IGFA så innebär det både nytt All-Tackle-rekord och nytt 30-punds linrekord (för män), på en och samma gång.

Ricardo ”surfcastade” från stranden sydväst om staden La Paz i Mexiko när fisken högg och klarar den IGFAs snårskog till regelverk så är det 67-åriga rekordet på 37,98 kilo slaget.

Fångstmannen Ricardo med rekordfångsten. Foto: IGFA

Fiskejournalen har sökt fångstmannen för en kommentar. Tidsskillnaden på nio timmar kan vara anledningen till uteblivet svar.

Du kanske även gillar detta