Just nu:
Annons

Nyheter

2 år sedan Sverige Hans Hällman
Plastflaskor och annat skräp bryts ner långsamt i naturen. Ett sätt att minska problemet är att städa stränderna.
Ungdomar plockar tonvis med skräp

Västkusten har varit full av havsöringsfiskare sedan premiären den 1 april. Den här helgen får de sällskap av runt 1500 ungdomar som tillsammans ska plocka upp 20 ton skräp.

Den som fiskade öring på västkusten i går fick sannolikt syn på många ungdomar. Då startade nämligen Städa Sverige sin årliga satsning, i vilken ungdomar från idrottsrörelsen hjälper till att plocka plast och annat skräp från stränderna. Årets mål är att engagera 30 000 idrottsungdomar, vilket skulle innebära nytt rekord.
Under helgens västkustpremiär städas omkring 100 stränder från Strömstad till Laholm av drygt 1500 ungdomar från över 80 föreningar. Om allt går enligt planerna kommer hela 20 ton skräp att plockas upp.

”Det är härligt med en idrottsrörelse som faktiskt gör någonting åt miljöproblemen”

– Det är härligt med en idrottsrörelse som faktiskt gör någonting åt miljöproblemen och är engagerade i frågan. Dessutom innebär städningen en ersättning till klubbkassan, säger Anton Hedlund, projektledare på Städa Sverige, till SVT.

Den behjärtansvärda insatsen gör sannerligen nytta. På västkusten flyter det dagligen i land motsvarande 120 badkar skräp, varav det mesta kommer från Nordsjön.

Läs mer här.

Hans Hällman

 

Relaterad nyhet från din region
19 timmar sedan Sverige Robert Westin
Sportfisket är nu godkänt för friskvårdsbidrag. Foto: Robert Westin.
Sportfiske godkänt för friskvårdsbidrag

Efter två färska domar i Högsta förvaltningsdomstolen så konstaterar nu Skatteverket att sportfisket också är godkänt för friskvårdsbidrag.

Nu utökas aktiviteter som kan bekostas av friskvårdsbidraget. Dom nya domarna innebär att sportfiske och andra naturupplevelser ingår. Bidraget kan användas för startavgifter i fisketävlingar, hyra av fiskeutrustning, kursavgifter och fiskekort.

– Äntligen! Att sportfiske är en friskvårdsaktivitet har det aldrig varit någon tvekan om för oss 1.6 miljoner svenskar som fiskar varje år. Det är nu mycket glädjande att äntligen få beskedet att kostnaden för fiskekort är berättigade till bidrag, säger Thomas Abrahamsson som driver iFiske.se, till Fiskejournalen.

Nytt är också att mer avancerade kurser ingår. Att deltagaren tränar sina färdigheter är inget hinder för skattefritt friskvårdsbidrag, så länge aktiviteten också ger motion. Det är inte heller något hinder att det krävs särskild utrustning, om den går att låna eller hyra.

– Många fler aktiviteter kan nu ge friskvårdsbidrag. Nu gäller det även fritidsaktiviteter med inslag av motion. Det centrala är att motion skall ingå. Om man hyr en fiskeguide för ett fiske i fjällen så ingår motion efter som att man vandrar efter vattendraget. Men om man hyr en fiskeguide där man sitter i en båt en hel dag så är min bestämda uppfattning att motion inte ingår och då kan man inte heller använda friskvårdbidraget, säger Pia Blank Thörnroos, rättslig expert på Skatteverket, till Fiskejournalen.

Friskvårdsbidraget kan inte användas för att köpa utrustning eller för att betala personliga medlemsavgifter i föreningar eller andra sammanslutningar.

Det kan heller inte användas för att hyra redskap för aktiviteter på egen hand, alltså om man organiserar fisket själv. Men om man köper en organiserad aktivitet där motion ingår så får man använda friskvårdsbidraget, till exempel vid en fiskekurs eller ett guidat fiske där vandring ingår.

Du kanske även gillar detta