Just nu:
Annons

Nyheter

3 månader sedan Sverige Anders Lundin
Fiska mer för hälsans skull – men se till att lösa fiskekort!
Uppdraget: Ta fram ny strategi för ett hållbart fiske

Fisket är fyllt av konfliktytor och särintressen. Nu vill regeringen att det tas fram en gemensam strategi för yrkesfisket, vattenbruket, fritidsfisket och fisketurismen.

Uppdraget har gått till Havs- och vattenmyndigheten och Jordbruksverket, och projektet heter Framtidens Fiske och Vattenbruk.

Frågan är förstås om det går att lösa de knutar som exempelvis finns mellan yrkesfiske och sportfiske, eller vattenbruket och de som kämpar för fria vatten?

Havs- och vattenmyndigheten konstaterar att det finns stora utmaningar för svenskt fiske och vattenbruk.

– Fiskets och vattenbrukets intressenter behövde få bättre förståelse för varandras möjligheter och utmaningar samt en gemensam helhetsbild av varandras verksamheter, roller, ansvar och målkonflikter, säger Goncalo Carneiro, delprojektledare för Framtidens Fiske och Vattenbruk på Havs- och vattenmyndigheten.

Det har hittills anordnats tre intressentdialoger i projektet, med god uppslutning och stort engagemang för frågorna. Tillsammans med en utvärdering av befintliga strategier så kommer dessa dialoger ligga till grund för framtagandet av den nya strategin och handlingsplanerna.

– Vi har fått positiv återkoppling efter dialogtillfällena och känner att fiskets och vattenbrukets intressenter nu krokar arm i större utsträckning än tidigare. Det är också roligt att se att tilliten till varandra verkar ha ökat, säger Daniel Melin som är projektledare på Jordbruksverket i ett pressmeddelande.

Läs mer om kritiken mot yrkesfiske i Fiskejournalen:

Flera partier vill stoppa monstertrålare i Stockholm

Relaterad nyhet från din region
5 timmar sedan Sverige Anders Holm
Bild från tonfiskprojektet 2017, när en av de stora tonfiskarna drillas. Foto: Martin Falklind
Tonfiskar siktade utanför Varberg

Under torsdagen observerade en av Fladenbåtarna, som var ute för att fiska makrill, flera blåfenade tonfiskar vid Lilla Middelgrund.

Det var gänget på Falkskär II som fick göra den häftiga observationen när de fiskade makrill vid Lilla Middelgrund, utanför Varberg. Vid 17-tiden dök plötsligt tonfisk upp och avbröt makrillfisket. Alexander Oriz var kapten under turen.

– Däcksman och två kunder såg tydligt en stor tonfisk som var uppe med hela kroppen över ytan cirka 150 meter från båten. Utöver detta observerade jag samtidigt tre stora plask i samma område, berättar Alexander Oriz till Fiskejournalen.

I området fanns ovanligt stora mängder sill, en mängd som han noterar vara unik för i år. Sillstimmen lockar också till sig stora mängder måsar vilket kan vara värt att hålla utkik efter till havs – då kan tonfisken finnas i närheten.

Längden på den hoppande tonfisken uppskattas till 2-2,5 meter. Observationen under torsdagen är inte den första för året.

– Detta är andra gången vi siktar tonfisk utanför Varberg. Den 27/6 siktade jag ett par hoppande tonfiskar endast några sjömil utanför Varberg, på väg ut till Middelgrund, säger Alexander Oriz till Fiskejournalen.

Årets tonfiskprojekt på västkusten, då tonfisk fångas och märks i forskningssyfte genom SLU, drar igång den 22 augusti och beräknas pågå ett par veckor beroende på väder och hur många tonfiskar de anmälda teamen lyckas märka.

Du kanske även gillar detta