Just nu:
Annons

Nyheter

7 månader sedan Sverige Anders Lundin
Beslutet från den norska regeringen väckte starka protester. Foto: Från Natur Og Ungdom/Facebook
Upprorsstämning: Får dumpa gruvavfall i laxfjord

Norska miljövänner är i uppror. Anledningen är att den norska regeringen godkänt att Nussir-gruvan får dumpa 30 miljoner ton gruvavfall i den fiskrika Repparfjorden.

Det var 29 november som den norska regeringen meddelade sitt beslut. De går därmed emot rådet från bland annat norska Havsforskningsinstitutet, och tillåter dumpning i Repparfjorden som har status som nationell laxfjord.

30 miljoner ton avfall motsvarar 17 lastbilar i timmen, dygnet runt, i 15 år.

”Regeringen dumpar sin sista rest av miljötrovärdighet i fjorden”. Det menar föreningen Natur og ungdom efter beskedet.

– Den här gruvan kommer bli katastrofal för livet i Repparfjord och rennäringen i området. Solberg-regeringen visar noll respekt för samernas rättigheter. Det senaste året har Solberg försökt att utmåla sig och sin regering till förkämpar för havet, men här visar statsministern att hon ännu en gång bara kan leverera tomma ord och döda fjordar, sa Gaute Eiterjord, ordförande i Natur og Ungdom.

Över 4 500 personer har meddelat att de kan tänka sig att kedja fast sig för att stoppa koppargruvans dumpning i fjorden, så det lär finnas anledning att återkomma med rapportering i ärendet.

Läs även om nya fiskeregler:

https://www.fiskejournalen.se/fisket-kring-stockholm-kan-stramas-at-redan-till-varen/

Relaterad nyhet från din region
15 timmar sedan Sverige Robert Westin
Stören är mycket ovanlig i svenska vatten. Foto: Lena Palm.
Sensationellt fynd av rysk stör

Den 24 juni gjorde Lena Palm och Tomas Torvaldsson en märklig upptäckt när de vittjade sina flundragarn. Fyndet gjordes på sex-åtta meters djup i Sandvik, strax utanför Tärnö i Karlshamn.

I nätet fanns en ovanlig fisk som de bedömde som en stör. Den var cirka 50 centimeter lång och vägde uppskattningsvis 1,5–2 kilo. Efter bild- och videogranskning så kunde forskaren Jörn Gessner konstateras att det var en rysk stör, Acipenser gueldenstaedtii, rapporterar P4 Blekinge.

Den ryska stören är ovanlig i svenska vatten. Den har endast observerats ett fåtal gånger i Västerhavet samt längst efter de södra kusterna. Arten har sin naturliga utbredning i Kaspiska- och Svarta havet inklusive dom tillrinnande floderna.

– Rysk stör är en extremt sällsynt gäst i svenskt vatten med endast ett fåtal tidigare fynd, säger Markus Forslund, avdelningschef på Natur & Klimat på Länsstyrelsen Blekinge.

Den ryska stören uppträder dock ibland i andra europeiska vattendrag, oftast på grund av rymning eller avsiktlig utplantering.

Stören som Lena och Tomas fångade släpptes tillbaka i vattnet igen, så den kunde simmade vidare på nya äventyr.

Du kanske även gillar detta