Just nu:
Annons

Nyheter

8 månader sedan Sverige Anders Lundin
Är detta jordens äldsta ryggradsdjur? Foto: Från Thisblowsmymind.com
Upptäckten: Detta kan vara jordens äldsta haj

Känner du dig gammal? Då vill vi ge dig lite perspektiv genom att berätta om denna varelse som nyligen upptäcktes – en håkärring som troligtvis är över 400 år.

Forskare har med andra ord lyckats filma det som kanske är jordens äldsta haj. Åtminstone påstås den ha satt nytt rekord för det äldsta hajen som någonsin dokumenterats. Det hela skedde under en expedition i Arktis, och forskarna kunde genom en speciell mätningsteknik fastställa att den åtminstone var 392 år. Den föddes med andra ord på Gustav II Adolfs tid i början av 1600-talet, och hur många ytterligare kungar den hinner överleva kan vi bara spekulera i.

Här kan du läsa mer om den imponerande varelsen.

Spana även in detta äventyr:

https://www.fiskejournalen.se/hon-simmar-med-vithajar/

Relaterad nyhet från din region
3 timmar sedan Sverige Robert Westin
3 tjuvfiskare togs på bar gärning i Välijokk. Foto: Länsstyrelsen Norrbotten.
Tre personer polisanmälda för tjuvfiske i Välijokk

Tre personer har polisanmälts för olagligt fiske på ett kvoterat fiskevatten i Kirunafjällen. De har nu polisanmälts och fiskeredskapen är beslagtagna.

I flera av de mest attraktiva fjällvattnen upplåter länsstyrelsen fisket genom ett kvoteringssystem där antalet fiskedygn är begränsat. För att få fiska måste man ansöka om tillstånd. Fiskedygnen fördelas genom lottning under maj månad.

– Anledningen till att vi kvoterar fisket är att vi vill bevara kvaliteten på fisket och den upplevelse det innebär att besöka vattnet, säger Dan Blomkvist, länsfiskekonsulent på länsstyrelsen.

Ett av de mer populära kvoterade vattnen är Välijokk i Kiruna kommun. Här fördelas relativt få fiskedygn och ungefär var tionde ansökan beviljas. Eftersom de kvoterade vattnen är populära och ofta känsliga för överfiske och slitage så prioriteras de i länsstyrelsens fisketillsyn.

Tre personer påträffades fiskande utan tillstånd. Dom är nu polisanmälda och all fiskeutrustning är beslagtagna.

Du kanske även gillar detta