Just nu:
Annons
Annons

Nyheter

2 år sedan Sverige
Flyttar skarvarna om deras ägg oljeras? Nej, enligt Förvaltningsrätten.
Utökad skyddsjakt av skarv i Stockholm

Länsstyrelsen i Stockholm tillåter skyddsjakt på 1500 storskarvar i år. Det är en dramatisk ökning av den tidigare kvoten på 240 fåglar.

Den som befinner sig längs landets kuster lär knappast kunna undgå att se skarvar på klipporna. Dessa skickliga jägare trivs verkligen i våra vatten och eftersom de äter mängder av fisk blir deras påverkan på ekosystemen stor.
För att skydda fisken i Stockholms skärgård beviljar nu länsstyrelsen en utökad skyddsjakt på 1500 skarvar. Till skillnad från tidigare beslut, då jakten begränsades till 240 fåglar i Furusundsleden, får skarvarna jagas i många av länets kustområden. Jakten får bland annat bedrivas vid fasta och rörliga fiskeredskap, vid fiskodlingar och i frednings- och utsättningsområden för fisk.

Annons

Däremot avslogs ansökan om oljering, det vill säga förstörelse av ägg. Beslutet grundar sig i en oro för att kolonierna då skulle kunna söka sig till nya områden.

Läs mer här.

Hans Hällman

Relaterad nyhet från din region
3 timmar sedan Sverige
Satsning på svensk matfisk: Braxen i stället för laxen

Braxenburgare och rökt braxen. Kan det vara något? Ja, absolut tycker flera aktörer som nu försöker få mer vit fisk på svenskarnas tallrikar.

Kan braxen ersätta laxen – och är det rent utav nästa delikatess från exempelvis Bottenviken? Det är frågan som Länsstyrelsen i Norrbotten ställt sig med anledning av ett svensk-finskt forskningsprojekt. Braxen, mört och id betraktas av många som skräpfisk, men projektet målsättning är att kolla om det är möjligt att utveckla gångbara livsmedelsprodukter av dessa fiskar. Det hela är ett samarbete mellan bland annat Sveriges lantbruksuniversitet och fiskeföretaget Guldhaven Pelagiska i Kalix.

I Finland och flera sydeuropeiska länder finns redan braxen på menyn som en uppskattad matfisk.

Annons

Nu får satsningen i Norrbotten sällskap i förarhytten av projektet ”Fiskresurs”, där bland annat Länsstyrelsen i Stockholm deltar. Det handlar om att utnyttja resurserna i exempelvis Mälaren och Stockholms skärgård, där det annars är mest vanligt att den yrkesfiskade braxen blir fiskmjöl. Det ska lanseras nya tekniker för att rensa bort braxens alla ben, och det snackas nya maträtter som exempelvis ”braxburgare”.

Vattnas det i munnen på er läsare?

Nja, vi förstår om ni är skeptiska.

Men enligt flera sportfiskare som Fiskejournalen frågat så är braxen rätt tillagad en delikatess – åtminstone om den kommer från ett förhållandevis friskt vatten. I det kommande numret av Fiskejournalen har vi låtit en expertpanel tycka till om braxen som matfisk. Missa inte det!

Missa inte heller denna läsning:

https://www.fiskejournalen.se/sa-far-du-fram-den-djupa-sanningen-om-ditt-fiske/

Du kanske även gillar detta