Just nu:
Annons
Annons

Nyheter

2 år sedan Sverige
"Skarven riskerar rubba hela ekosystemet".
Utökad skyddsjakt av skarv i Stockholm

Länsstyrelsen i Stockholm tillåter skyddsjakt på 1500 storskarvar i år. Det är en dramatisk ökning av den tidigare kvoten på 240 fåglar.

Den som befinner sig längs landets kuster lär knappast kunna undgå att se skarvar på klipporna. Dessa skickliga jägare trivs verkligen i våra vatten och eftersom de äter mängder av fisk blir deras påverkan på ekosystemen stor.
För att skydda fisken i Stockholms skärgård beviljar nu länsstyrelsen en utökad skyddsjakt på 1500 skarvar. Till skillnad från tidigare beslut, då jakten begränsades till 240 fåglar i Furusundsleden, får skarvarna jagas i många av länets kustområden. Jakten får bland annat bedrivas vid fasta och rörliga fiskeredskap, vid fiskodlingar och i frednings- och utsättningsområden för fisk.

Däremot avslogs ansökan om oljering, det vill säga förstörelse av ägg. Beslutet grundar sig i en oro för att kolonierna då skulle kunna söka sig till nya områden.

Läs mer här.

Hans Hällman

Relaterad nyhet från din region
13 timmar sedan Sverige
Bosse Teuchler med svenska rekordet på färna. Det här är Bosses tredje färna över tre kilo. Foto: Sportfiskarnas storfiskregister.
Nytt svenskt rekord på färna

Bosse Teuchler är från och med nu en krönt färna-kung. Det nya rekordet på 3605 gram piskar det gamla med nöd och näppe, endast 25 gram skiljer fiskarna åt.

De första dagarna i maj besökte Bosse Svartån. En plats som huserar stora färnor, det vet den insatte. Meningen med trippen till Svartån var att tillsammans med andra fiskeintresserade familjemedlemmar satsa på stor färna. Uppenbarligen gick satsningen hem, men vägen dit var både slingrig och hal.

– Jag hade med mig både bröd, korv, räkor, kräftor och ost. Det var väldigt glest mellan nappen, Ett par napp första kvällen som resulterade i en fin hona på 2 710 g medan Janne och Loke bommade. På morgonen bytte jag ställe och fiskade grunt i strömmen med bröd – det resulterade i en färna på 2 820 g.
Jag fick inget mer den dagen, men Loke fick två kilosfärnor. Senare på kvällen vid 23 00 så fick jag en på 2 400 gram och en halvtimme senare kom hugget jag drömt om. Fisken rymdes knappt i håven. Det var en olekt hona, fullkomligt smällfet och grov över ryggen. Otroligt vacker utan en enda skavank, berättar Bosse för Sportfiskarnas Storfiskregistrerare Nicka Hellenberg

Den stora fisken visade sig vara en fullträff. 61,5 centimeter lång, 42 centimeter runt magen och otroliga 3605 gram, och det bästa av allt – ett nytt svensk rekord.

Färnan är Bosses tredje över trekilosstrecket vilket bara det är en bragd.

Vi på redaktionen lyfter fiskemössan och skickar iväg ett rungande grattis.

Registrerade storfiskar och sportfiskerekord hittar du på: Storfiskregistret

Mathias Arnham

Du kanske även gillar detta