Just nu:
Annons
Annons

Nyheter

2 år sedan Sverige
Björn visar upp sina brännmärken från snorklingen på Tjörn. Foto: Björn Källström
Vackra hydror bränner badare på västkusten

Har du nyligen bränt dig i havet utan att se någon manet? I så fall kan du ha träffat på den lilla hydran Gonionemus vertens som lokalt tycks stortrivas på den svenska västkusten. Årets höga temperaturer kan få den att föröka sig i våra vatten, menar marinbiologen Björn Källström.

Visst är den vacker, den lilla medusan av hydroiden Gonionemus vertens. Men i likhet med andra nässeldjur har den förmåga att brännas – och just den här arten kan göra riktigt ont.

”Det brände till ordentligt. Jag fick stora, röda märken på kroppen”

Annons

– Det brände till ordentligt. Jag fick stora, röda märken på kroppen, berättar marinbiologen Björn Källström från Göteborgs marinbiologiska laboratorium.

Björn visar upp sina brännmärken från snorklingen på Tjörn. Foto: Björn Källström

Björn ringdes i veckan upp av en orolig badare på Tjörn som hade bränt sig utan att kunna se någon manet i vattnet. Redan då misstänkta Björn att det kunde röra sig om Gonionemus vertens, vilket också bekräftades så fort han gått i vattnet. Det tog inte lång tid innan han fångat in ett stort antal medusor  – och själv blivit bränd.

”De kan vara svåra att se”

– De kan vara svåra att se. Men jag tycker inte att man ska vara rädd för att bada. Den här arten trivs i direkt närhet till ålgräs i skyddade vikar, och där badar man vanligtvis inte, säger Björn Källström till Fiskejournalen.

Foto: Björn Källström / Göteborgs Maronbiologiska Laboratorium

Foto: Björn Källström / Göteborgs Maronbiologiska Laboratorium

Arten Gonionemus vertens , som illhör gruppen klängmaneter, klassas som främmande i Sverige och värmen på västkusten har verkligen varit gynnsam.

”Vi tror inte att de har fortplantat sig i svenska vatten tidigare med det lär de göra i år”

– Arten har setts i Sverige tidigare men den höga temperaturen har fått den att stortrivas i vissa vikar. Jag såg allt ifrån halvcentimeterstora exemplar till några som var över två centimeter. Vi tror inte att de har fortplantat sig i svenska vatten tidigare med det lär de göra i år, menar Björn Källström.

Läs mer om dessa klängmaneter här.

 Hans Hällman

Relaterad nyhet från din region
3 timmar sedan Sverige
Satsning på svensk matfisk: Braxen i stället för laxen

Braxenburgare och rökt braxen. Kan det vara något? Ja, absolut tycker flera aktörer som nu försöker få mer vit fisk på svenskarnas tallrikar.

Kan braxen ersätta laxen – och är det rent utav nästa delikatess från exempelvis Bottenviken? Det är frågan som Länsstyrelsen i Norrbotten ställt sig med anledning av ett svensk-finskt forskningsprojekt. Braxen, mört och id betraktas av många som skräpfisk, men projektet målsättning är att kolla om det är möjligt att utveckla gångbara livsmedelsprodukter av dessa fiskar. Det hela är ett samarbete mellan bland annat Sveriges lantbruksuniversitet och fiskeföretaget Guldhaven Pelagiska i Kalix.

I Finland och flera sydeuropeiska länder finns redan braxen på menyn som en uppskattad matfisk.

Annons

Nu får satsningen i Norrbotten sällskap i förarhytten av projektet ”Fiskresurs”, där bland annat Länsstyrelsen i Stockholm deltar. Det handlar om att utnyttja resurserna i exempelvis Mälaren och Stockholms skärgård, där det annars är mest vanligt att den yrkesfiskade braxen blir fiskmjöl. Det ska lanseras nya tekniker för att rensa bort braxens alla ben, och det snackas nya maträtter som exempelvis ”braxburgare”.

Vattnas det i munnen på er läsare?

Nja, vi förstår om ni är skeptiska.

Men enligt flera sportfiskare som Fiskejournalen frågat så är braxen rätt tillagad en delikatess – åtminstone om den kommer från ett förhållandevis friskt vatten. I det kommande numret av Fiskejournalen har vi låtit en expertpanel tycka till om braxen som matfisk. Missa inte det!

Missa inte heller denna läsning:

https://www.fiskejournalen.se/sa-far-du-fram-den-djupa-sanningen-om-ditt-fiske/

Du kanske även gillar detta