Just nu:
Annons

Nyheter

2 månader sedan Sverige Mathias Arnham
Här ser du gösen som bottnade Per-Anders våg. Varje gösfiskares dröm.
"Vågen gick i botten"

Per-Anders Börjesson glädjerus har långt i från lagt sig efter lördagens bataljer. Under ett blåsigt gäddtrollingpass på sjön Mjörn klev drömfisken på, en gös så stor att vågen inte räckte till.

Efter en snabb summering av iFiskes fångstrapporter så var det speciellt en fisk som drog ögonen åt sig. En gös med en uppskattad vikt på otroliga tio kilo hade fångasts på sjön Mjörn under helgen. Vi ringde upp fångstmannen Per-Anders Börjesson från Alingsås för en snabb fångstrapport.

– Jo, vi trotsade vinden och satte några spön i hopp om att ta en större gädda, eftersom gösen är i full gång att leka. Vi trollade i maklig fart över tiometerskurvan med olika typer av gäddbeten och efter ett par fångade smågäddor visslade det till om ett av spöna. En djupgående Rapala-vobbler hade frestat storgösen och spöet pekade nu lodrätt ner mot fisken, som inte ville simma uppåt. Tvärstopp. Efter femton minuter bröt fisken ytan och i samma stund förstod vi hur stor den faktiskt var. Bred över ryggen och rund som en tunna. En gös större än vad vi någonsin tidigare hade sett låg i mitt knä. Tyvärr gick min våg endast till nio kilo, som fisken otvivelaktigt bottnade. Så den egentliga vikten får vi aldrig veta. Det gör dock ingenting då känslan över att den fortfarande simmar där nere är bra mycket viktigare, berättar Per-Anders.

En djupgående Rapala-vobbler hade frestat storgösen och spöet pekade nu lodrätt ner mot fisken…

Kanske är det dags för Per-Anders att skaffa en ny våg som står pall för lite mer?

Redaktionen gratulerar Per-Anders till en riktig kanonfångst med ett rungade grattis!

Relaterad nyhet från din region
8 timmar sedan Sverige Robert Westin
Markägaren Peter Gerdtsson kör fram natursingel med sin Lamborghinitraktor till en av de nya lekbottnarna i Ståstorpsån. Foto: Ebbe Berglund
Ståstorpsån restaureras

En av de så kallade Trelleborgsåarna, Ståstorpsån, ska restaureras på initiativ av markägarna i ett nystartat vattenvårdsprojekt. Enligt Sportfiskarna är planen att hela vattendraget ska återställas.

Ståstorpsån utgör tillsammans med de övriga vattendragen kring Trelleborg grundbulten för ett av landets bästa kustfisken efter havsöring. Vattendragen är mycket produktiva men samtidigt hårt påverkade av olika former av markanvändning. Nu skall dom återställas.

Hela vattendraget ska återställas genom bland annat anläggande av svämzoner och våtmarker. I projektet skall också lek- och uppväxtområden för fisk återställas.

Först ska en visningssträcka iordningställas. Detta görs för att ge en bild av hur vattendraget kommer att se ut när restaureringen är klar.

Sportfiskarna är nu i full färd med att, tillsammans med markägaren, anlägga lekbottnar och uppväxtmiljöer för främst havsöring. Sammanlagt kommer mellan 50 och 100 ton sten och lekgrus att läggas ut. Det kommer även att läggas ut död ved och i höst kommer plantering av al och andra trädslag att göras.

Du kanske även gillar detta