Just nu:
Annons

Nyheter

4 månader sedan Sverige Anders Lundin
En knölval väcker uppmärksamhet på centralen i Stockholm. Foto: Jana Eriksson
Valen på centralen – ett skräpigt budskap om haven

Kan en skräpig utställning få politikerna att vakna? Det hoppas Greenpeace, som fortsätter sätta press på utrikesminister Ann Linde för att Sverige ska agera ännu starkare för ett havsavtal inom FN.

Just nu har Greenpeace en iögonfallande utställning på Stockholms Central, som handlar om hoten mot haven och varför marina reservat är så viktiga. Deras tanke och förhoppning är att folk via en utställning av skräp, som de samlat tillsammans med entusiaster inom strandstädarna, kan skicka sina budskap till ministern.

Liksom många andra evenemang i dessa coronatider så har de tvingats ändra på upplägget, och nu kan folk delta i kampanjen digitalt istället.

– Tanken var ju annars att alla vi som jobbar på Greenpeace och ett gäng frivilliga skulle stå där och prata med folk hela veckan. Men många har redan agerat on-line och vi klistrar då upp folks budskap istället för att de kan göra det på plats. Allt kommer sedan dokumenteras och överlämnas till Ann Linde, hälsar Ludvig Tillman på Greenpeace.

Här hittar du kampanjen och mer information kring utställningen.

Läs mer om havsavtalet:

Sverige signerar havsskyddet – tvärtemot Norge och Island

Relaterad nyhet från din region
4 timmar sedan Sverige Robert Westin
Elvaårige Rasmus Engström fick en drömlax, 118 cm. Foto: Maria Bäcktorp.
11-årige Rasmus fick en drömstart på sin laxfiskekarriär

Under midsommarhelgen var vattenflödet perfekt för laxfiske i Ängesån. Tillsammans med bonuspappan Kjell stegade elvaårige Rasmus Engström ner till ån, för sitt första laxfiskepass i livet.

Den lilla skogsälven Ängesån är ett biflöde till mäktiga Kalix älv. Att den håller lax är vida känt. Men ån är även känd att den kan vara svårfiskad.

Under midsommarhelgen var vattenflödet bra. Då bestämde sig 11 åriga Rasmus Engström och bonuspappan Kjell Bäcktorp för att prova laxlyckan.

Kjell hade med sig sitt tvåhandsspö och Rasmus tog med sitt spinnspö. När dom kom fram så gick Kjell lite nedström så att han skulle få utrymme för sina flugkast.

På Rasmus spinnspö satt ett skeddrag. Efter ett tag så högg en fisk, det var en fin lax som tyvärr gick lös.

– Rasmus har fiskat sedan har var 5 år gammal. Han är jätteintresserad av fiske. Oftast fiskar han gädda och abborre, säger Maria Bäcktrop, Rasmus mamma, till Fiskejournalen.

Rasmus och Kjell fortsatte med sitt fiske och Rasmus fick ett rejält hugg. Kjell såg snabbt att det var en stor lax som hade tagit skeddraget så han skyndade till Rasmus för att hjälpa till. Efter Kjells instruktioner och lite dramatik så kunde Rasmus landa laxen.

– Detta är jätteroligt. Jag har fiskat lax i hela mitt liv och jag har aldrig fått en sådan fin lax. Detta var första gången som Rasmus fiskade lax och han får landa en så fin fisk. Nu är han nog fast i laxfisket, säger Kjell till Fiskejournalen.

Den fina laxhanen mätte 118 cm och vågen visade 17,5 kg.

Du kanske även gillar detta