Just nu:
Annons

Nyheter

3 månader sedan Sverige Anders Lundin
Hallsjön är en populär fiskesjö, som nu riskerar att avvecklas. Foto: Privat
Vändningen i Vänersborg – fisket i Hallsjön räddas

Sportfisket segrade – åtminstone i Vänersborg. Nu står det nämligen klart att det populära fisket i Hallsjön kommer att räddas, efter att en lösning hittats med kommunen.

Fiskejournalen skrev nyligen om Hallsjön på Halle- och Hunneberg vid Vänersborg, där fisket hade bommats igen för att avvecklas helt och hållet. Kommunen, som fram till dess ansvarade för fisket, hade beslutat att ta sin hand från verksamheten av ekonomiska skäl. Totalt skulle det handla om en besparing på runt 500 000 kronor.

Det fanns dock ett litet hopp om att en privat aktör skulle få överta skötseln av fisket, och detta är precis vad som skett nu. Sajten ttela.se rapporterar nämligen att Stiftelsen Bergagården i dagarna skriver på ett arrendeavtal, vilket innebär att Hallsjön kommer utvecklas i deras regi. Därmed blir det fiske i Hallsjön till sommaren igen – precis som det varit i närmare 30 år.

Läs om fler goda nyheter i Fiskejournalen:

Seger för fisk och övrig natur när dammar stoppas

Relaterad nyhet från din region
5 timmar sedan Sverige Robert Westin
Elvaårige Rasmus Engström fick en drömlax, 118 cm. Foto: Maria Bäcktorp.
11-årige Rasmus fick en drömstart på sin laxfiskekarriär

Under midsommarhelgen var vattenflödet perfekt för laxfiske i Ängesån. Tillsammans med bonuspappan Kjell stegade elvaårige Rasmus Engström ner till ån, för sitt första laxfiskepass i livet.

Den lilla skogsälven Ängesån är ett biflöde till mäktiga Kalix älv. Att den håller lax är vida känt. Men ån är även känd att den kan vara svårfiskad.

Under midsommarhelgen var vattenflödet bra. Då bestämde sig 11 åriga Rasmus Engström och bonuspappan Kjell Bäcktorp för att prova laxlyckan.

Kjell hade med sig sitt tvåhandsspö och Rasmus tog med sitt spinnspö. När dom kom fram så gick Kjell lite nedström så att han skulle få utrymme för sina flugkast.

På Rasmus spinnspö satt ett skeddrag. Efter ett tag så högg en fisk, det var en fin lax som tyvärr gick lös.

– Rasmus har fiskat sedan har var 5 år gammal. Han är jätteintresserad av fiske. Oftast fiskar han gädda och abborre, säger Maria Bäcktrop, Rasmus mamma, till Fiskejournalen.

Rasmus och Kjell fortsatte med sitt fiske och Rasmus fick ett rejält hugg. Kjell såg snabbt att det var en stor lax som hade tagit skeddraget så han skyndade till Rasmus för att hjälpa till. Efter Kjells instruktioner och lite dramatik så kunde Rasmus landa laxen.

– Detta är jätteroligt. Jag har fiskat lax i hela mitt liv och jag har aldrig fått en sådan fin lax. Detta var första gången som Rasmus fiskade lax och han får landa en så fin fisk. Nu är han nog fast i laxfisket, säger Kjell till Fiskejournalen.

Den fina laxhanen mätte 118 cm och vågen visade 17,5 kg.

Du kanske även gillar detta