Just nu:
Annons

Nyheter

12 månader sedan Sverige Anders Lundin
Det finns fortfarande stor lax i Vänern. Här Joakim Åberg med ett exemplar på 11.3 kilo från i vintras. Nu släpps filmen om fisket i Vänern. Foto: Privat
Vänerveckan är här – missa inte nya filmen om sjön!

Vänern är Sveriges största sjö – och en angelägenhet för många människor. Men hur mår den, och vilka insatser görs för fisken i sjön? Några av svaren får du i Vänernfilmen som har premiär i dagarna.

Fiskejournalen har i flera artiklar belyst fisket i Vänern, och framför allt tillståndet för den världsberömda insjölaxen. Det kan konstateras att mycket återstår att göra innan beståndet är tryggat, och flera aktörer är i dagsläget inblandade i fiskevårdsåtgärder.

Under lördagen 24 augusti är det premiär för Vänernfilmen – som är en film om just fisk och fiske i Vänern. Det är Sportfiskarna som inom ett Leaderprojekt har producerat filmen, där mycket fokus ligger på laxen. Filmen premiärvisas under Vänerveckans invigning i Vänersborg lördag 24 augusti, och arbetet med filmen har delfinansierats med medel från Europeiska havs och fiskerifonden via Leader, Fiskeområde Vänern.

Under Vänerveckan arrangerar flera kommuner runt Vänern samt en rad olika aktörer aktiviteter och evenemang för alla åldrar i syfte att uppmärksamma livet i och runt Sveriges största insjö. Inte minst i Vänersborg väntar ett fullspäckat schema med roliga aktiviteter, och hela programmet kan du läsa här på den officiella hemsidan!

Missa inte vårt reportage om Vänernlaxen:

Så ska det unika laxfisket i Vänern räddas

Relaterad nyhet från din region
15 timmar sedan Sverige Anders Holm
Tjejmetet är en tradition i Göteborg sedan 1997. Foto: Getty Images
Dags för Tjejmetet 2020

På söndag, den 16 augusti, är det dags för Tjejmetet i Vallgraven, i Göteborg. På grund av den pågående pandemin begränsas deltagarantalet till 50 personer.

Tävlingen pågår vid Fiskekyrka mellan klockan 11-13, och anmälan kan göras på plats från klockan 09:30. I tävlingen får endast kvinnor delta, och det finns två tävlingsklasser – senior och junior. Utöver den individuella tävlingen finns även möjlighet att delta i lagtävling (minst 2 och max 4 personer).

På grund av den pågående pandemin begränsas deltagarantalet till 50 personer, enligt Tjejmetets facebooksida: ”Obs endast de första 50 deltagarna får var med, pga regeringens beslut om folksamlingar om max 50 personer!”

Majorna Sportfiskeklubb har arrangerat Tjejmetet sedan 1997.

Klicka här för mer information om Tjejmetet 2020.

Du kanske även gillar detta