Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige Fiskejournalen
Var håller laxen hus?

Efter ett strålande havsöringsfiske under våren, har tongångarna vid Mörrums Kronolaxfiske förbytts i moll. Alla undrar: var håller laxen hus?
I slutet av april brukar de första blanklaxarna dyka upp i Mörrumsån och under maj kommer det stora steg av storvuxen leklax. Men i år har majlaxen i stort sett uteblivit.
– Under april svävade vi på moln, med ett vårfiske efter havsöring som sällan skådats i Mörrum. Men nu har vi verkligen snabbt kommit ner på jorden igen, säger Kronolaxfiskets chef, Percy Assarsson.
Teorierna om varför laxen uteblivit är många; säl, skarv och andra predatorer, tjuvfiske i södra Östersjön, matbrist i havet och så vidare. Kanske är det rent av så enkelt som att laxen i år är kraftigt försenad, efter en mycket kall vinter och fortsatt kallt vatten i Östersjön?

– Nja, jag önskar att det vore så, men har svårt att tro det. I månadsskiftet maj-juni har vi börjat få lax, men det är mest ”sommarlax”, alltså laxar på 6-7 kilo, säger Percy.
Har har varit i kontakt med Fiskeriverket och uppmärksammat dem på problemet. Nu väntar man med spänning på hur laxstigningen ska vara i övriga svenska Östersjälvar, längre norrut. Om situationen där är likartad måste man börja söka orsaken till problemen ute i Östersjön.
Svenne Andersson

En av de få storlaxarna under maj togs av Ulf Krantz, den allra sista dagen i månaden: 17,12 kilo i pool 4. (Foto: Kronolaxfisket)

En av de få storlaxarna under maj togs av Ulf Krantz, den allra sista dagen i månaden: 17,12 kilo i pool 4. (Foto: Kronolaxfisket)

Relaterad nyhet från din region
10 timmar sedan Sverige Robert Westin
Marcus Frallan Fransson med årsbästa. Foto: Privat.
Frallan drar till med ett årsbästa

Vertikalfiskaren Marcus Frallan Fransson är en notorisk gösfiskare. Att han har dragit sex gösar som vägt mer än 10 kilogram vittnar om det. Nu har han gjort det igen.

Marcus Fransson från Rydaholm är en gösfiskare av rang. Har startade tidigt med vertikalfisket och är en av dom som har utvecklat det pelagiska vertikalfisket efter gös. Hans personbästa vittnar om det, den gösen drog vågen till otroliga 11 160 gram.

För cirka en månad sedan styrde han bilen mot en sjö som han brukar fiska 4 till 5 gånger per år. Båten var så klart med. Två timmar senare anlände han sjön. Marcus noterade att vädret var optimalt för gösfiske, ett par sekunder vind med växlande molnighet.

– Vi har massor med gössjöar där jag bor. Vissa levererar mer- och bättre än andra. Just denna sjö brukar jag fiska 4 till 5 gånger per säsong, säger Frallan till Fiskejournalen.

Enligt Marcus så har sjön som han fiskade i bra förutsättningar för att leverera stor fisk. Vattnet är grumligt och den har rikligt med betesfisk. Sjön håller dessutom en bra blandning mellan olika predatorer.

Han startade sitt fiske tidigt, redan vid 02:30 på natten.

– Jag fick några vettiga fiskar innan denna högg. Vid sextiden på morgonen ringde min fiskekompis för att fråga hur det gick. Mitt under samtalet klev en kraftig fisk på, säger Marcus Fransson till Fiskejournalen.

Kompisen fick vara med live i telefonen medan Marcus rutinerat drillade in fisken, som han först trodde var en gädda. Men när den kom upp till ytan och vände så såg han direkt att det var en fin gös.

– Den är stor, säger Marcus till kompisen i telefonen.

– Är det en sjua?

– Nej, det är lätt en tia, svara Marcus.

Efter snabb hantering och fotografering fick den magnifika gösen gå tillbaka.

Den praktfulla fisken mätte 101 cm och pressade vågen till hela 10,58 kilo. Detta var Marcus Frallan Franssons sjätte gös som låg över den magiska tiokilos gränsen.

Du kanske även gillar detta