Just nu:
Annons

Nyheter

1 år sedan Sverige Mathias Arnham
Varför är rovfiskarna viktiga för ett vatten? Vad är reduktionsfiske och hur funkar det rent praktiskt? Svaren får du som besöker Sportfiskemässan.
Varför är ett stark rovfiskbestånd viktigt för våra sjöar?

På Sportfiskemässans stora scen kommer ”Lubomir ”Lubbe” Pytel tillsammans med Magnus Böklin och Jesper Björk Rengbrandt från Klara Vatten berätta om mekanismerna bakom den intressanta fiskevårdsåtgärden reduktionsfiske, och varför rovfiskbeståndet är så viktigt för den ekologiska balansen i ett vatten.

Kanske har du hört talas om ”reduktionsfiske”, alltså att man fiskar bort delar av en överrepresenterad art i försök att återfå en ekologisk balans i en sjö. Gänget bakom Klara Vatten har tagit detta till en helt ny nivå, tack vare deras egen passion för sportfiske och en samlad förståelse och kunskap om den biologiska kedjan som utgör en balanserad sjö.

…varför rovfiskbeståndet är så viktigt för den ekologiska balansen i ett vatten.

– Klara vatten som består av Magnus Böklin och Jesper Björk Rengbrandt bedriver reduktionsfiske för att förbättra sjöar och vattendrag. Tillsammans med mig  så kommer vi på Stora scenen berätta om hur ett ekosystem under ytan fungerar, vad som händer när det inte fungerar och framförallt rovfiskarnas viktiga roll i det hela, avslöjar Lubbe.

Lubbe har både gjort film och skrivit artiklar om reduktionsfiske och har genom åren skaffat sig en bredare kunskap i ämnet. Se filmen här nedan för att få en inblick i fiskevårdsarbetet.
Annars är du varmt välkommen och ta plats i en av stolarna framför Stora scenen, Sportfiskemässan, Elmia lördagen den 30 mars klockan 16:00 eller söndagen den 31 mars klockan 10:30.

 

Relaterad nyhet från din region
16 timmar sedan Sverige Robert Westin
Stören är mycket ovanlig i svenska vatten. Foto: Lena Palm.
Sensationellt fynd av rysk stör

Den 24 juni gjorde Lena Palm och Tomas Torvaldsson en märklig upptäckt när de vittjade sina flundragarn. Fyndet gjordes på sex-åtta meters djup i Sandvik, strax utanför Tärnö i Karlshamn.

I nätet fanns en ovanlig fisk som de bedömde som en stör. Den var cirka 50 centimeter lång och vägde uppskattningsvis 1,5–2 kilo. Efter bild- och videogranskning så kunde forskaren Jörn Gessner konstateras att det var en rysk stör, Acipenser gueldenstaedtii, rapporterar P4 Blekinge.

Den ryska stören är ovanlig i svenska vatten. Den har endast observerats ett fåtal gånger i Västerhavet samt längst efter de södra kusterna. Arten har sin naturliga utbredning i Kaspiska- och Svarta havet inklusive dom tillrinnande floderna.

– Rysk stör är en extremt sällsynt gäst i svenskt vatten med endast ett fåtal tidigare fynd, säger Markus Forslund, avdelningschef på Natur & Klimat på Länsstyrelsen Blekinge.

Den ryska stören uppträder dock ibland i andra europeiska vattendrag, oftast på grund av rymning eller avsiktlig utplantering.

Stören som Lena och Tomas fångade släpptes tillbaka i vattnet igen, så den kunde simmade vidare på nya äventyr.

Du kanske även gillar detta