Just nu:
Annons

Nyheter

3 år sedan Sverige Hans Hällman
Nedskräpningen av våra hav ökar allt mer. Låt oss gemensamt bryta trenden! Photo: Shutterstock
Världshavsdagen firar vi med en "skräplista"

I dag är det Världshavsdagen och det uppmärksammar vi med en lista över hur ”snabbt” vårt skräp bryts ner i naturen. Tar det längre tid för ett tuggummi än för en fiskelina? Här kommer svaret!

Tidigare trodde många att havets storlek gjorde det lämpligt som soptipp. I dag vet de flesta bättre och även de mest avlägsna platser – som djuphaven och Arktis – bär spår av människors skräp.
En del släpps ut från stora fartyg men majoriteten är ”vardagsskräp” som hinner nå ut i haven på grund av den långsamma nedbrytningen.

Beräkningarna i nedanstående skräplista är grovt uppskattade men ger en fingervisning om vad havet har svårt att bli av med.
Nedskräpning av listans ”värsting” är nog många av oss skyldiga till…

Toalettpapper2-4 veckor
Bomullsrep1-5 månader
Pappkartong2 månader
Cigarettfimp1-5 år
Plastpåse1-20 år
Tuggummi 20-25 år
Aluminiumburk200 år
Engångsblöja450 år
Pet-flaska450 år
Fiskelina600 år

 

Världshavsdagen sammanfaller i år med FN:s stora havskonferens i New York, för vilken Sverige har värdskapet.
Även där står nedskräpning av haven högt på agendan.
Här kan du lyssna på gårdagens Klotet i P1 med ett reportage från konferensen.

Hans Hällman

Relaterad nyhet från din region
13 timmar sedan Sverige Robert Westin
Sportfisket är nu godkänt för friskvårdsbidrag. Foto: Robert Westin.
Sportfiske godkänt för friskvårdsbidrag

Efter två färska domar i Högsta förvaltningsdomstolen så konstaterar nu Skatteverket att sportfisket också är godkänt för friskvårdsbidrag.

Nu utökas aktiviteter som kan bekostas av friskvårdsbidraget. Dom nya domarna innebär att sportfiske och andra naturupplevelser ingår. Bidraget kan användas för startavgifter i fisketävlingar, hyra av fiskeutrustning, kursavgifter och fiskekort.

– Äntligen! Att sportfiske är en friskvårdsaktivitet har det aldrig varit någon tvekan om för oss 1.6 miljoner svenskar som fiskar varje år. Det är nu mycket glädjande att äntligen få beskedet att kostnaden för fiskekort är berättigade till bidrag, säger Thomas Abrahamsson som driver iFiske.se, till Fiskejournalen.

Nytt är också att mer avancerade kurser ingår. Att deltagaren tränar sina färdigheter är inget hinder för skattefritt friskvårdsbidrag, så länge aktiviteten också ger motion. Det är inte heller något hinder att det krävs särskild utrustning, om den går att låna eller hyra.

– Många fler aktiviteter kan nu ge friskvårdsbidrag. Nu gäller det även fritidsaktiviteter med inslag av motion. Det centrala är att motion skall ingå. Om man hyr en fiskeguide för ett fiske i fjällen så ingår motion efter som att man vandrar efter vattendraget. Men om man hyr en fiskeguide där man sitter i en båt en hel dag så är min bestämda uppfattning att motion inte ingår och då kan man inte heller använda friskvårdbidraget, säger Pia Blank Thörnroos, rättslig expert på Skatteverket, till Fiskejournalen.

Friskvårdsbidraget kan inte användas för att köpa utrustning eller för att betala personliga medlemsavgifter i föreningar eller andra sammanslutningar.

Det kan heller inte användas för att hyra redskap för aktiviteter på egen hand, alltså om man organiserar fisket själv. Men om man köper en organiserad aktivitet där motion ingår så får man använda friskvårdsbidraget, till exempel vid en fiskekurs eller ett guidat fiske där vandring ingår.

Du kanske även gillar detta