Just nu:
Annons

Nyheter

1 år sedan Sverige Anders Lundin
En prisad vattenvän – Dr Jackie King. Foto: Siwi.org
Världsledande vattenvän får Stockholm Water Prize

Nu står det klart vem som tilldelas 2019 års Stockholm WaterPrize. Det blir den världsledande vattenflödesexperten Dr Jackie King, som har medverkat till banbrytande insatser för det fortsatta flödet i världens floder.

Forskaren Jackie King har bland annat tillsammans med kollegor utvecklat verktyg för att visa de ekologiska och sociala konsekvenserna av dammbyggnad och vattenuttag från floder, och hennes metoder har blivit vägledande för regeringar och institutioner över hela världen.

– Jag känner mig ödmjuk, upplyft och tacksam. Jag har aldrig sökt några toppjobb utan varit glad att vara en aktiv forskare, fri att säga det jag tycker behöver sägas, säger Jackie King i ett pressmeddelande.

Juryns motivering lyder: ”Dr Jacqueline King har, genom vetenskaplig grundlighet, självuppoffrande hängivenhet och effektiv opinionsbildning, förändrat hur vi tänker, talar och handlar när det gäller vatten som ett flöde av och för liv.”

Stockholm Water Prize delas ut i samarbete mellan SIWI och Kungliga Vetenskapsakademien och överlämnas av prisets beskyddare H.M Kung Carl XVI Gustafh. Prisceremonin sker 28 augusti under Världsvattenveckan i Stockholm.

Läs om kampen för friska vatten:

Vattenkampanjen den tredje största i EU:s historia

Relaterad nyhet från din region
2 dagar sedan Sverige Anders Holm
Ulf Hemgren, Tomas Lennström, Stefan Hising, Joakim Olsson och Anton Hising försöker rädda laxar som blivit instängda. Foto: Joachim Eriksson
1600 laxar räddades i Älvkarleby

Ett åskoväder i slutet av juli fick en säkring i Älvkarleby kraftstation att slå ut, vilket ledde till att luckorna öppnades och Dalälvens leksugna laxar tog tillfället i akt att simma upp i fallet men för att sedan fastna i en stor grop. Då inleddes en räddningsinsats för laxarnas liv.

Omkring 15 personer – anställda, frivilliga och fisketillsyningsmän – drog igång en räddningsinsats för att fånga in och bära tillbaka de instängda fiskarna till älvfåran, enligt ett pressmeddelande från Vattenfall. Totalt kunde 1600 laxar, med en medelvikt på omkring 6 kilo och något exemplar uppåt 20 kilo, räddas under den två dagar långa, men tuffa, insatsen.

– I den första svängen bar vi dem i bärsäckar en bra bit ner från gropen ner till utloppsrännan och det är ett väldigt tungt arbete. I gropen kunde vi sedan lägga ut notvarpar som vi drog ihop. Det kunde bli uppåt hundra laxar i en sådan not som vi drog  de fem, sex metrarna  ner till ådran. Totalt kunde vi rädda 1600 laxar på det viset. Om några dagar ska vi ta ett nytt tag i gropen och se om det är några kvar, säger Joachim Eriksson som jobbar Vattenfalls fiskodling i Älvkarleby i pressmeddelandet.

Du kanske även gillar detta