Just nu:
Annons

Nyheter

10 månader sedan Sverige Anders Lundin
Följ våra tips och hitta havsöringen snabbare! Foto: Tellis Katsogiannos
Världsmästaren Tellis tipsar: Sök öringen i tidvattnet!

Havsöringen patrullerar på allvar de svenska kusterna – och för de som är på jakt efter havets silver så är hösten en given högtid. Här nedan kommer några snabba tips som förkortar tiden mellan huggen.

Tellis Katsogiannos.

Fiskejournalen tar hjälp av fiskeprofilen Tellis Katsogiannos, som bland annat är tidigare världsmästare i casting och en erkänt grym ”fishfinder”. Tellis har rest runt i flera länder under sommaren, men nu är han tillbaka vid svenska vatten för att njuta av våra egna fiskar, och inte minst havsöringen.

Här levererar han tre snabba råd till den som vill hitta höstöringen:

Var: Beroende på hur varmt vattnet är i under hösten så får du leta på lite olika platser. Varmare vatten, då fiskar du fortfarande lite djupare partier längs kusten med sjunklina. Kallare vatten gör att fisken söker sig närmre land igen och sista veckorna på säsongen börjar mycket fisk söka sig mot lekbäckarna. Då fiskar vi ganska långt in i vikarna igen. Generellt så brukar platser som är bra i slutet av april vara bra i augusti/september.

När: Ju kallare det är eller blir så brukar fisket vara bra hela dagen, från morgon till kväll. Är det fortfarande sensommarvärme så kan tidiga mornar eller kvällar vara bättre perioder. Fiska dock gärna kring tidvattnet, när vattnet är på väg in brukar vara det bästa för de flesta platserna.

Hur: Likt våren, eller egentligen stora delar av säsongen så gäller det att täcka yta tills du hittar fisken! Det samt att hitta rätt djup för dagen i samband med rätt tempo på flugan anser jag vara viktigare en den faktiska flugan. Variera sättet du fiskar flugan, djupet samt rör på dig. Det är bättre än att byta fluga 4–5 gånger i timmen. Hittar du dock fisk som inte biter trots allt detta, då är det läge att byta fluga.

Läs även om svenska fiskrekord:

Hans Andersson satte svenskt rekord i sista minuten

Relaterad nyhet från din region
12 timmar sedan Sverige Robert Westin
3 tjuvfiskare togs på bar gärning i Välijokk. Foto: Länsstyrelsen Norrbotten.
Tre personer polisanmälda för tjuvfiske i Välijokk

Tre personer har polisanmälts för olagligt fiske på ett kvoterat fiskevatten i Kirunafjällen. De har nu polisanmälts och fiskeredskapen är beslagtagna.

I flera av de mest attraktiva fjällvattnen upplåter länsstyrelsen fisket genom ett kvoteringssystem där antalet fiskedygn är begränsat. För att få fiska måste man ansöka om tillstånd. Fiskedygnen fördelas genom lottning under maj månad.

– Anledningen till att vi kvoterar fisket är att vi vill bevara kvaliteten på fisket och den upplevelse det innebär att besöka vattnet, säger Dan Blomkvist, länsfiskekonsulent på länsstyrelsen.

Ett av de mer populära kvoterade vattnen är Välijokk i Kiruna kommun. Här fördelas relativt få fiskedygn och ungefär var tionde ansökan beviljas. Eftersom de kvoterade vattnen är populära och ofta känsliga för överfiske och slitage så prioriteras de i länsstyrelsens fisketillsyn.

Tre personer påträffades fiskande utan tillstånd. Dom är nu polisanmälda och all fiskeutrustning är beslagtagna.

Du kanske även gillar detta