Just nu:
Annons

Nyheter

3 år sedan Sverige Hans Hällman
Klimatförändringar tycks vara det största hotet mot Bottenhavets syrehalter. Foto: Hans Hällman
Varmare vatten minskar syret i Bottenhavet

Sedan 1970-talet har Bottenhavets syrenivåer sjunkit allt mer. Nu visar en studie att stigande vattentemperaturer tycks vara den främsta orsaken.

Syrefattigt vatten är ett stort problem på många håll i Östersjön, inte minst i Bottenhavet där syrenivåerna har minskat dramatiskt de senaste tjugo åren.
För att få reda på orsaken har forskare studerat insamlad data från nationell miljöövervakning. Resultatet, som nu har presenterats i en rapport från Havsmiljöinstitutet, visar att stigande vattentemperaturer sannolikt är den enskilt största orsaken till den trista utvecklingen.
En annan betydande faktor är att vattnet innehåller allt mer löst organiskt kol, vilket gynnar planktonproduktionen som förbrukar syre.
Ytterligare en orsak är att syrefattigt vatten tillförs från Östersjöns södra delar.

Studien är ett samarbete mellan Umeå universitet, Stockholms universitet och Göteborgs universitet och kan läsas här.

 Hans Hällman

Relaterad nyhet från din region
3 timmar sedan Sverige Robert Westin
Elvaårige Rasmus Engström fick en drömlax, 118 cm. Foto: Maria Bäcktorp.
11-årige Rasmus fick en drömstart på sin laxfiskekarriär

Under midsommarhelgen var vattenflödet perfekt för laxfiske i Ängesån. Tillsammans med bonuspappan Kjell stegade elvaårige Rasmus Engström ner till ån, för sitt första laxfiskepass i livet.

Den lilla skogsälven Ängesån är ett biflöde till mäktiga Kalix älv. Att den håller lax är vida känt. Men ån är även känd att den kan vara svårfiskad.

Under midsommarhelgen var vattenflödet bra. Då bestämde sig 11 åriga Rasmus Engström och bonuspappan Kjell Bäcktorp för att prova laxlyckan.

Kjell hade med sig sitt tvåhandsspö och Rasmus tog med sitt spinnspö. När dom kom fram så gick Kjell lite nedström så att han skulle få utrymme för sina flugkast.

På Rasmus spinnspö satt ett skeddrag. Efter ett tag så högg en fisk, det var en fin lax som tyvärr gick lös.

– Rasmus har fiskat sedan har var 5 år gammal. Han är jätteintresserad av fiske. Oftast fiskar han gädda och abborre, säger Maria Bäcktrop, Rasmus mamma, till Fiskejournalen.

Rasmus och Kjell fortsatte med sitt fiske och Rasmus fick ett rejält hugg. Kjell såg snabbt att det var en stor lax som hade tagit skeddraget så han skyndade till Rasmus för att hjälpa till. Efter Kjells instruktioner och lite dramatik så kunde Rasmus landa laxen.

– Detta är jätteroligt. Jag har fiskat lax i hela mitt liv och jag har aldrig fått en sådan fin lax. Detta var första gången som Rasmus fiskade lax och han får landa en så fin fisk. Nu är han nog fast i laxfisket, säger Kjell till Fiskejournalen.

Den fina laxhanen mätte 118 cm och vågen visade 17,5 kg.

Du kanske även gillar detta