Just nu:
Annons

Nyheter

1 månad sedan Sverige Anders Lundin
Vattenpest sprider sig bland annat via båtar, så se till att tvätta båten om den flyttas mellan områden.
Varning för växande vattenpest – tvätta båten!

Det senaste decenniet har vattenpesten vuxit sig allt starkare i Sverige. Roxen, Vättern och Svartån hör till några drabbade vatten, och faktum är att den är väldigt svår att få bukt med.

Som så mycket annat är det människans som orsakat den främmande arten vattenpestens spridning i Sverige. Den förökar sig genom att lösa bitar av växten sprids med vatten eller transporteras vidare med hjälp av exempelvis fåglar eller människor. Nu ställer den till stora problem i vissa vatten, och förutom att påverka den biologiska mångfalden så är den en oangelägenhet för människor som vistas vid vatten. Det rapporteras exempelvis om båtar som knappt tar sig ur hamnen på grund av täcket med vattenpest.

Kommunen tar krafttag

Nu tar Linköpings kommun krafttag för att stoppa artens tillväxt i Roxen. Tillsammans med båtklubbarna i området startar de ett projekt, som finansieras av Havs- och vattenmyndigheten. Genom att skörda växten och dra upp den på land hoppas man ta upp överflödig näring och på så vis minska övergödningen på lång sikt i Roxen, rapporterar SVT Öst.

– Kommunen har ett ansvar för att upprätthålla en farbar farled, både för kanalbåtar och fritidsbåtar. Nu har vi fått möjlighet till finansiering av ett projekt. Det är positivt att kunna göra något tillsammans med båtklubbarna, säger Elisabeth Lundqvist, avdelningschef på Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen, i ett pressmeddelande.

Havs- och vattenmyndighetens råd är att kontrollera och rensa båtar och utrustning som flyttas mellan områden, samt att man ska vara aktsam med hanteringen av akvarier och dammar som innehåller Elodea-arter.

Relaterad nyhet från din region
3 timmar sedan Sverige Robert Westin
Elvaårige Rasmus Engström fick en drömlax, 118 cm. Foto: Maria Bäcktorp.
11-årige Rasmus fick en drömstart på sin laxfiskekarriär

Under midsommarhelgen var vattenflödet perfekt för laxfiske i Ängesån. Tillsammans med bonuspappan Kjell stegade elvaårige Rasmus Engström ner till ån, för sitt första laxfiskepass i livet.

Den lilla skogsälven Ängesån är ett biflöde till mäktiga Kalix älv. Att den håller lax är vida känt. Men ån är även känd att den kan vara svårfiskad.

Under midsommarhelgen var vattenflödet bra. Då bestämde sig 11 åriga Rasmus Engström och bonuspappan Kjell Bäcktorp för att prova laxlyckan.

Kjell hade med sig sitt tvåhandsspö och Rasmus tog med sitt spinnspö. När dom kom fram så gick Kjell lite nedström så att han skulle få utrymme för sina flugkast.

På Rasmus spinnspö satt ett skeddrag. Efter ett tag så högg en fisk, det var en fin lax som tyvärr gick lös.

– Rasmus har fiskat sedan har var 5 år gammal. Han är jätteintresserad av fiske. Oftast fiskar han gädda och abborre, säger Maria Bäcktrop, Rasmus mamma, till Fiskejournalen.

Rasmus och Kjell fortsatte med sitt fiske och Rasmus fick ett rejält hugg. Kjell såg snabbt att det var en stor lax som hade tagit skeddraget så han skyndade till Rasmus för att hjälpa till. Efter Kjells instruktioner och lite dramatik så kunde Rasmus landa laxen.

– Detta är jätteroligt. Jag har fiskat lax i hela mitt liv och jag har aldrig fått en sådan fin lax. Detta var första gången som Rasmus fiskade lax och han får landa en så fin fisk. Nu är han nog fast i laxfisket, säger Kjell till Fiskejournalen.

Den fina laxhanen mätte 118 cm och vågen visade 17,5 kg.

Du kanske även gillar detta