Just nu:
Annons
Annons

Nyheter

7 månader sedan Sverige
Vassgata som SLU Aqua röjt. Foto: SLU
Vassa metoden som ska gynna abborre och gädda

Vassvikar är självklara tillhåll för fisken – och även för sportfiskare. Ibland kan det dock vara för mycket av det goda, men då finns det metoder som gynnar alla parter.

Vassgata som SLU Aqua röjt. Foto: Från SVT-inslaget.

Det hela handlar om så kallade vassgator. I detta nu pågår forskning inom SLU Aqua om hur vassgator kan gynna abborre och gädda längs Upplandskusten.

Fem vassgator har röjts på 40 000 kvadratmeter vass i Österby- och Västerbyfjärden på Gräsö, och initiativet kom från Österbyns vattenvårdsförening som på olika sätt ville förbättra vattenkvaliteten i infjärdarna.

Enligt SLU Aqua har röjda vassgator blivit barnkammare för yngel och småfisk. Yngel och småfisk gillar att vistas i vasskanten och med röjda gator vill man helt enkelt få fler kantzoner. Tron är att det också ska leda till bättre tillväxt för abborre och gädda.

SVT Uppland gjorde ett inslag om detta, när de följde med lektor Örjan Östman ut till Gräsö i Roslagen och kollade in vassgator.

– I kantzonerna kan fiskarna lätt röra sig in och ut i den skyddande vassen. Förhoppningsvis kan abborre och gädda hitta mört och spigg i vassgatorna så att dom blir fler och växer snabbare, säger Örjan Östman, på SLU Aquas hemsida.

Här hittar du inslaget!

Du har väl inte missat den här filmen?

https://www.fiskejournalen.se/artifishal-slapps-fritt-se-filmen-som-skakar-om/

Relaterad nyhet från din region
11 timmar sedan Sverige
I området kring Stavreströmmen lufsar det en björn just nu.
Varning för björn vid känd fiskesträcka

Gimån i Jämtland är en av landets mest populära fiskeälvar. Just nu är det inte bara ivriga flugfiskare som patrullerar längs stranden, utan även en björn.

Det är Övre Gimåns Fiskevårdsområde som skickar ut en varning till både fiskare och andra besökare i området. Det har nämligen påträffats färsk björnspillning efter den gula sträckan i Gimån nedströms Gimårasten, och björnen har även varit uppe vid sjönacken på den västra sidan.

”Var försiktig. För att minska risken för dig/er så lämna absolut ingen mat framme vid vindskydden eller på annat sätt så att björnen får vittring på det. Rapportera till oss om du ser något”, hälsar Övre Gimåns Fiskevårdsområde.

Tillsynsperson den här helgen är Hans Nordin och han nås på 070-380 48 75. Nästa vecka är det Staffan Nilsson som har fisketillsynen, 070–1303844.

Du kanske även gillar detta