Västkustens arter försvinner snabbt

Arterna i Kattegatt och Skagerrak blir allt färre. Vilka effekter det får för ekosystemen återstår att se. Foto: Länsstyrelsen i Skåne

Över hälften av arterna i Skagerrak och Kattegatt verkar ha försvunnit på knappt hundra år, visar en unik inventering längs västkusten.

Den dystra upptäckten gjordes i samband med att Göteborgs universitet, Göteborgs naturhistoriska museum och Svenska artprojektet undersökt samma områden som Leonard Axel Jägerskiöld, tidigare museichef på Göteborgs Naturhistoriska museum, samlade prover ifrån på 1920- och 1930-talet.
När proverna från förr jämförs med de som nyligen tagits är resultatet nedslående.
– Det är dramatiskt stor skillnad mellan de här två nedslagen. 75 procent av alla de här arterna har fått en försämrad abundans, det finns färre individer per prov. Sen är det så mycket som 60 procent som man inte hittar i den nya inventeringen, säger Kennet Lundin, marinbiolog på Göteborgs naturhistoriska museum, i en intervju med SR.

Orsaken till nedgången är inte klarlagd, men människans negativa inverkan på havsmiljön är sannolikt av stor betydelse.
– Det Jägerskiöld tittade på var ju före den här kraftiga explosionen av utveckling längs med kusten med motoriserad trafik, högre båtar, mer fiske och mer industri, säger Matz Berggren från Göteborgs universitet till SR.

Läs mer och lyssna på inslaget här.

Läs publikationen i Marine Biodiversity här.

Hans Hällman

Publicerad: 20 July 2017
Av: Hans Hällman