Just nu:
Annons
Annons

Nyheter

1 år sedan Sverige
Vattenkraften ska anpassas – se när ditt vatten står på tur

Snart ska den sjösättas – den nationella planen för hur vattenkraften ska förses med moderna miljövillkor. Men för många vatten kan det dröja årtionden innan de är åtgärdade.

Från och med den 1 januari 2019 gäller nya bestämmelser som innebär att alla som bedriver vattenverksamhet för produktion av vattenkraftsel ska förse sin verksamhet med moderna miljövillkor. Det kan exempelvis handla om fiskvägar, fisktrappor eller dammutrivningar.

Många sportfiskare och fiskevårdsområden undrar såklart när just deras vatten står på tur. Svaret är att det varierar kraftigt – bland annat beroende på var i Sverige du bor. Vissa vattensystem i Norrland kommer exempelvis att börjas åtgärda 2022, medans andra får vänta ända till 2037. På Havs- och vattenmyndighetens hemsida kan du nu själv kolla när ditt vatten står på tur. Du har även möjlighet att tycka till om förslaget till den nationella planen, som ska ut på remiss. Det anordnas dessutom samråd på flera orter i landet under våren, där du kan ställa skarpa frågor kring planen.

Annons

Dessa datum gäller: 15 maj, Coor Konferens, Stockholm, 20 maj Hotell Högland, Nässjö, 21 maj HIVE Örebro, 27 maj Elite Hotell Knaust, Sundsvallm 28 maj P5 Umeå. Tid: Kl. 13.00-16.30.

Läs om ändrade regler för fiske:

Ändrade regler ska skydda kustfisken i Mellansverige

Relaterad nyhet från din region
6 timmar sedan Sverige
Satsning på svensk matfisk: Braxen i stället för laxen

Braxenburgare och rökt braxen. Kan det vara något? Ja, absolut tycker flera aktörer som nu försöker få mer vit fisk på svenskarnas tallrikar.

Kan braxen ersätta laxen – och är det rent utav nästa delikatess från exempelvis Bottenviken? Det är frågan som Länsstyrelsen i Norrbotten ställt sig med anledning av ett svensk-finskt forskningsprojekt. Braxen, mört och id betraktas av många som skräpfisk, men projektet målsättning är att kolla om det är möjligt att utveckla gångbara livsmedelsprodukter av dessa fiskar. Det hela är ett samarbete mellan bland annat Sveriges lantbruksuniversitet och fiskeföretaget Guldhaven Pelagiska i Kalix.

I Finland och flera sydeuropeiska länder finns redan braxen på menyn som en uppskattad matfisk.

Annons

Nu får satsningen i Norrbotten sällskap i förarhytten av projektet ”Fiskresurs”, där bland annat Länsstyrelsen i Stockholm deltar. Det handlar om att utnyttja resurserna i exempelvis Mälaren och Stockholms skärgård, där det annars är mest vanligt att den yrkesfiskade braxen blir fiskmjöl. Det ska lanseras nya tekniker för att rensa bort braxens alla ben, och det snackas nya maträtter som exempelvis ”braxburgare”.

Vattnas det i munnen på er läsare?

Nja, vi förstår om ni är skeptiska.

Men enligt flera sportfiskare som Fiskejournalen frågat så är braxen rätt tillagad en delikatess – åtminstone om den kommer från ett förhållandevis friskt vatten. I det kommande numret av Fiskejournalen har vi låtit en expertpanel tycka till om braxen som matfisk. Missa inte det!

Missa inte heller denna läsning:

https://www.fiskejournalen.se/sa-far-du-fram-den-djupa-sanningen-om-ditt-fiske/

Du kanske även gillar detta