Just nu:
Annons
Annons

Nyheter

2 år sedan Sverige
Foto: Niklas Pettersson
Vertikalgös i värmen – så lyckas du

Niklas Pettersson vann nyligen den prestigefyllda göstävlingen SFK Spinns Gösadrag i stenhård konkurrens. En tryckande värme gjorde att många kommande noll men Niklas hade bra flyt hela dagen och fick hela elva fiskar över minimimåttet. Här berättar han om segern och ger heta tips på hur även du kan väcka liv i den slöa sommargösen!

Niklas Pettersson från Team Scandica/Högvarv har verkligen hittat rätt med sitt tävlingsfiske. Förra helgen ingick han i det tremannalag som i stor stil kammade hem vinsten i havsfisketävlingen PNC och i söndags klättrade han högst upp på en ny prispall – då i SFK Spinns Gösadraget.

Foto: Niklas Pettersson

Tävlingen avgjordes som vanligt i den svårfiskade sjön Rottnen och förhållandena under tävlingsdagen passade bättre för bad än gösfiske. Solen gassade och sjön låg bitvis blank. Ändå var det full aktivitet i Niklas Scandicabåt.

Foto: Niklas Pettersson

– Visst var det extra svårtfiskat den här gången. Fiskarna gick ytligt och var svåra att finna på lodet. Därför satsade många på trolling men jag körde vertikalfiske och det gick ju rätt hyfsat, berättar han.

De kan man lugnt säga. Niklas – som valde att fiska ensam – fick hela elva fiskar över minimimåttet 50 centimeter och även en hel del smågös.

”Fisken höll sig ofta några meter under ytan och alla högg på Ismo Zandy-jiggar som riggats på TWK-skallar”

– Fisken höll sig ofta några meter under ytan och alla högg på Ismo Zandy-jiggar som riggats på TWK-skallar, berättar Niklas.

Prestationen bli än mer imponerande med tanke på att många sylvassa team kammade noll. Vi passar därför på att fråga Niklas om han vill bjuda på några heta vertikaltips som funkar när solen gassar på.
Det vill han gärna och tipsen kommer här!

 • Våga välja ett annat bete än vad ögat tilltalas av
  I riktigt varmt vatten går fisken högt i vattnet. Då har jag haft kanonbra fiske på en helt transparent jiggar utan några färger eller med ytterst lite färg på ryggen.

  ”I riktigt varmt vatten går fisken högt i vattnet. Då har jag haft kanonbra fiske på en helt transparent jiggar”

  Jiggen får ett helt annat ljusgenomsläpp och detta lockar gösen rejält i vissa väderlekar.

  Foto: Niklas Pettersson

 • Undvik att släppa jiggen i fritt fall mot en gös och stoppa den inte för nära fisken
  Bromsa istället upp jiggen i god tid och smyg ner jiggen till fisken. Oftast ser fisken jiggen långt före man tror och det märks tydligt då jiggen sjunker långsamt mot fisken. När jag ser att gösen sett jiggen stannar jag nersläppet även om jiggen är 3-4 meter över fisken. Det brukar utlösa fler hugg om fisken stiger flera meter än om man parkerar jiggen strax över fisken.

  ”Det brukar utlösa fler hugg om fisken stiger flera meter än om man parkerar jiggen strax över fisken”

 • Pröva dig fram till rätt metod för dagen
  Det fiskesättet som fungerade igår gör inte alltid det idag. Om det var snabba, korta ryck eller skakningar av jiggen som fungerade vid förra fisketuren så upprepar man sig gärna vid nästa fisketur. Man tänker att fisken inte är i stöten och att det är en trög dag om huggen uteblir. Istället bör man kanske hålla jiggen blickstilla. Vissa gösar kan stå flera minuter i samma höjd som betet innan de tar.

  ”Vissa gösar kan stå flera minuter i samma höjd som betet innan de tar”

 • Ge inte upp för snabbt på en fisk
  Då man stannar på ett större eko från en bättre fisk så fiskar många alldeles för kort tid på dessa. En stor fisk är väldigt selektiv och man kan behöva gå igenom ett 20-tal jiggar och olika storlekar innan man ibland hittar den utlösande faktorn.

  ”En stor fisk är väldigt selektiv och man kan behöva gå igenom ett 20-tal jiggar och olika storlekar innan man ibland hittar den utlösande faktorn”

  Upp till en timma har jag fiskat i ett sträck på en större gös innan den vid rätt färg och storlek på betet snabbt steg och högg jiggen. Vid detta fiske är en structure scan/side scanner nästan ett måste för att inte tappa bort fisken då den ofta flyttar sig eller att båten flyttas av vinden.

  Foto: Niklas Pettersson

 • Tack för tipsen och grattis till segern!

  Hans Hällman

  Relaterad nyhet från din region
  17 timmar sedan Sverige
  Bosse Teuchler med svenska rekordet på färna. Det här är Bosses tredje färna över tre kilo. Foto: Sportfiskarnas storfiskregister.
  Nytt svenskt rekord på färna

  Bosse Teuchler är från och med nu en krönt färna-kung. Det nya rekordet på 3605 gram piskar det gamla med nöd och näppe, endast 25 gram skiljer fiskarna åt.

  De första dagarna i maj besökte Bosse Svartån. En plats som huserar stora färnor, det vet den insatte. Meningen med trippen till Svartån var att tillsammans med andra fiskeintresserade familjemedlemmar satsa på stor färna. Uppenbarligen gick satsningen hem, men vägen dit var både slingrig och hal.

  – Jag hade med mig både bröd, korv, räkor, kräftor och ost. Det var väldigt glest mellan nappen, Ett par napp första kvällen som resulterade i en fin hona på 2 710 g medan Janne och Loke bommade. På morgonen bytte jag ställe och fiskade grunt i strömmen med bröd – det resulterade i en färna på 2 820 g.
  Jag fick inget mer den dagen, men Loke fick två kilosfärnor. Senare på kvällen vid 23 00 så fick jag en på 2 400 gram och en halvtimme senare kom hugget jag drömt om. Fisken rymdes knappt i håven. Det var en olekt hona, fullkomligt smällfet och grov över ryggen. Otroligt vacker utan en enda skavank, berättar Bosse för Sportfiskarnas Storfiskregistrerare Nicka Hellenberg

  Den stora fisken visade sig vara en fullträff. 61,5 centimeter lång, 42 centimeter runt magen och otroliga 3605 gram, och det bästa av allt – ett nytt svensk rekord.

  Färnan är Bosses tredje över trekilosstrecket vilket bara det är en bragd.

  Vi på redaktionen lyfter fiskemössan och skickar iväg ett rungande grattis.

  Registrerade storfiskar och sportfiskerekord hittar du på: Storfiskregistret

  Mathias Arnham

  Du kanske även gillar detta