Just nu:
Annons
Annons

Nyheter

2 år sedan Sverige
Jens Bursell uppfann de första release-tacklen för gädda 2007. Nu har han vetenskapligt stöd för att hans tackel ger fler fiskar, kortare avkrokningstid och mindre skador. Bild: Fisk & Fri
Vetenskapligt stöd för danskt release-tackel

Fisk & Fris chefredaktör Jens Bursell har i över tio år utvecklat release-tackel som ska ge fler landade fiskar och färre krokskador. Nu har hans tackel undersökts vetenskapligt och funktionaliteten får tummen upp!

Att mixtra med egna tackel kan vara både roligt och utvecklande. Målet är ofta att få fler lyckade mothugg utan att fisken tar skada.
Jens Bursells releasetackel har nu vetenskapligt stöd för att det uppnår just detta. I studien har 768 brackvattensgäddor ingått och resultatet visade att Jens release-tackel med små trekrokar gav 85 procent lyckade landningar för både hård- och mjukbeten. Motsvarande siffra för samma beten med fasta och större trekrokar var 45 procent. Dessutom gav release-tacklet kortare avkrokningstid, mindre kroksår och färre blödningar.

Resultaten stöds av ytterligare data som Jens og hans testfiskare har samlat in genom åren. Samma signifikanta mönster kunde även ses för 800 insjögäddor, 4000 havsöringar och 700 regnbågar.

Illustration: Carsten Madsen

Blir du sugen på att testa?
Här visar Jens hur du gör ett release-tackel!

Läs den vetenskapliga studien här.

Hans Hällman

Relaterad nyhet från din region
16 timmar sedan Sverige
I området kring Stavreströmmen lufsar det en björn just nu.
Varning för björn vid känd fiskesträcka

Gimån i Jämtland är en av landets mest populära fiskeälvar. Just nu är det inte bara ivriga flugfiskare som patrullerar längs stranden, utan även en björn.

Det är Övre Gimåns Fiskevårdsområde som skickar ut en varning till både fiskare och andra besökare i området. Det har nämligen påträffats färsk björnspillning efter den gula sträckan i Gimån nedströms Gimårasten, och björnen har även varit uppe vid sjönacken på den västra sidan.

”Var försiktig. För att minska risken för dig/er så lämna absolut ingen mat framme vid vindskydden eller på annat sätt så att björnen får vittring på det. Rapportera till oss om du ser något”, hälsar Övre Gimåns Fiskevårdsområde.

Tillsynsperson den här helgen är Hans Nordin och han nås på 070-380 48 75. Nästa vecka är det Staffan Nilsson som har fisketillsynen, 070–1303844.

Du kanske även gillar detta