Vi svenskar fiskar för miljarder – och mår bra av det

Abborren – den mest fiskade fisken i Sverige – finns i Stockholms farvatten. Foto: Linnea Lönn.

Fiskejournalen rapporterade nyligen från Fiskeforum 2019, där fiskebranschen tillsammans med politiken och myndigheter ska staka ut vägen framåt för sportfisket. En färsk rapport från Havs- och vattenmyndigheten bekräftar fritidsfiskets stora betydelse.

Rapporten, som ni kan läsa i sin helhet här, visar bland annat att det i Sverige fanns cirka 1,4 miljoner fritidsfiskare i åldrarna 16-80 år under 2017. Och förutom att det är en väldigt populär sysselsättning så har det även betydelse för vår hälsa. Undersökningen visar att fritidsfisket är förknippat med ett högt rekreationsvärde och har hälsofrämjande effekter.

Svenskarna gillar alltså att fiska. Och dessutom är man villiga att betala en ordentlig slant för det. Totalt sett spenderade fritidsfiskarna tillsammans mellan 5,0 och 12,6 miljarder kronor under 2017, vilket bidrar till Sveriges BNP, skatteintäkter samt ökad sysselsättning, enligt rapporten. Inte minst på landsbygden spelar fisketurismen en viktig roll, för lokal handel och annan service.

Fritidsfisket skiljer sig ganska mycket åt rent geografiskt i Sverige, men det kan konstateras att spinnfisket är populärt inom samtliga områden, inland såväl som hav/kust.

Rent fångstmässigt är abborre den art som dominerar fisket i Sverige, men gäddan fortsätter att växa i popularitet.

Slutsatsen är att Sverige har unika förutsättningar för fritidsfiske med cirka 90 000 sjöar och tusentals mil med rinnande vatten, och rapporten beskrivs som ett viktigt underlag till förvaltning och allmän upplysning.

Läs om Fiskeforum här:

Framåt för sportfisket efter framgångsrikt Fiskeforum

Publicerad: 08 April 2019
Av: Anders Lundin