Just nu:
Annons

Nyheter

7 månader sedan Sverige Anders Lundin
Vem eller vilka är det som klipper bort fettfenan på vild lax i Vänern? Det är frågan som både sportfiskare och länsstyrelsen ställer sig. Foto: Eva B Thorstad
Vildlax stympas i Vänern – fettfenor klipps bort

Nu kommer ett larm från Vänern som fått både sportfiskare och myndigheter att reagera hårt. Länsstyrelsen i Värmland och Västra Götaland har fått vetskap om att fettfenan klipps bort på vild lax som fångats i Vänern. Ett brott som kan leda till åtal.

Det var Länsstyrelserna som under onsdagen gick ut till allmänheten, där de vill sprida information om upptäckten att fettfenor klipps bort på vild lax, och sedan släpps tillbaka. Det kommer bland annat rapporter från Gammelkroppa Lax att man uppmärksammat ovanligt många nyklippta individer som gått in i fiskfällan i Forshaga.

All vild lax i Vänern är fredad, och för att kunna skilja på vild och odlad lax och öring klipps fettfenan bort innan de odlade fiskarna sätts ut i Vänern, som smolt.

”Vild fisk som klipps kommer ju då inte att transporteras upp för lek i Klarälven vilket drabbar de vilda populationerna av Klarälvslax och öring. Fisk som klipps kan heller inte särskiljas från odlad fisk ute på sjön och riskerar därför att fångas upp utan att återutsättas. Eftersom det är nästintill omöjligt för våra tillsynsmän att bevaka detta kommer vi i förlängningen, om problemet fortsätter, att behöva se över fredningsområden då områden fria från fiske, i realiteten, är det enda som kan skydda fisken från denna olagliga hantering”, skriver länsstyrelsen i meddelandet.

De uppmanar alla som befinner sig på Vänern att anmäla detta om de uppmärksammar det och att prata om det så att alla förstår att ingen vinner på att stympa den vilda fisken, varken fisk eller fiske. Att klippa fettfenan på vild fisk kan leda till polisanmälan, låter de hälsa.

Fiskejournalen har pratat sportfiskeprofilen Fredrik Andersson, som bland annat är verksam i trollingklubben Götene SFK, och han reagerar hårt på tilltaget.

– Varje vild fisk är jätteviktig för framtida generationer av lax och öring. Det är bara att beklaga och hoppas att de individer som håller på med detta slutar. Det gynnar inte den vilda fisken, inte yrkesfiskare och inte sportfiskare, utan det är bara urdumt, säger Fredrik Andersson till Fiskejournalen.

Läs även om nyheter från Ljungan:

Kritik mot regler i Ljungan – får avliva vild öring igen

Relaterad nyhet från din region
2 timmar sedan Sverige Anders Holm
Bild från tonfiskprojektet 2017, när en av de stora tonfiskarna drillas. Foto: Martin Falklind
Tonfiskar siktade utanför Varberg

Under torsdagen observerade en av Fladenbåtarna, som var ute för att fiska makrill, flera blåfenade tonfiskar vid Lilla Middelgrund.

Det var gänget på Falkskär II som fick göra den häftiga observationen när de fiskade makrill vid Lilla Middelgrund, utanför Varberg. Vid 17-tiden dök plötsligt tonfisk upp och avbröt makrillfisket. Alexander Oriz var kapten under turen.

– Däcksman och två kunder såg tydligt en stor tonfisk som var uppe med hela kroppen över ytan cirka 150 meter från båten. Utöver detta observerade jag samtidigt tre stora plask i samma område, berättar Alexander Oriz till Fiskejournalen.

I området fanns ovanligt stora mängder sill, en mängd som han noterar vara unik för i år. Sillstimmen lockar också till sig stora mängder måsar vilket kan vara värt att hålla utkik efter till havs – då kan tonfisken finnas i närheten.

Längden på den hoppande tonfisken uppskattas till 2-2,5 meter. Observationen under torsdagen är inte den första för året.

– Detta är andra gången vi siktar tonfisk utanför Varberg. Den 27/6 siktade jag ett par hoppande tonfiskar endast några sjömil utanför Varberg, på väg ut till Middelgrund, säger Alexander Oriz till Fiskejournalen.

Årets tonfiskprojekt på västkusten, då tonfisk fångas och märks i forskningssyfte genom SLU, drar igång den 22 augusti och beräknas pågå ett par veckor beroende på väder och hur många tonfiskar de anmälda teamen lyckas märka.

Du kanske även gillar detta