Just nu:
Annons
Annons

Nyheter

6 år sedan Sverige
Vildlaxen guld värd för turismen
Mycket lax i norrlandsälvarna ger goda inkomster för turismen. (Copyright NWCouncil/Creative Commons Attribution ShareAlike 3.0 License )

Mycket lax i norrlandsälvarna ger goda inkomster för turismen. (Copyright NWCouncil/Creative Commons Attribution ShareAlike 3.0 License )

Sportfiskarna:
Kopplingen mellan ett bra laxfiske och goda inkomster för lokal turism är mycket tydlig och laxens stora värde kan illustreras av ett färskt exempel från norsk laxturism.

I en artikel i adressa.no berättar Vegard Heggem från Aunan lodge vid den berömda älven Orkla i Norge om hur det dåliga laxåret 2013 innebar att varje avlivad lax gav motsvarande 218 000 svenska kronor i omsättning.
Bara 78 laxar fångades av sportfiskare vid Aunans sträcka under 2013, en halvering av tioårsfångstsnittet. Av dessa 78 laxar återutsattes 66 och bara 12 stycken behölls, rapporterar Adressa.
– Man kan säga att dessa 12 laxar gav vår omsättning på 2,5 miljoner år 2013, varje lax gav över 200 000 norska kronor i intäkter, förtydligar Vegard Heggem.
En framgångsfaktor för Aunan lodge är god mat, då man kan servera lokalproducerade delikatesser vilket gör att gästerna väljer ett boende med inkluderade måltider, men det är laxfisket som framförallt lockar gästerna till Aunan. Utan lax kommer inga gäster på sikt.
– Oron är stor för vildlaxbeståndet i Norge är stort, hot kommer både från laxodlingar och från utsläpp från gruvindustrin. Naturskydd utarmas successivt, med svåra konsekvenser för turismen, säger Vegard Heggem.

God tillgång på lax framgångsfaktor för turismen
År 2012 steg ett rekordstort antal laxar i Torne älv och det resulterade i att 8 300 fiskare löste fiskekort i det laxfiskeområde som bildas av Torne älv, Muonio älv och Könkämäeno. Det var en ökning av fiskekortsförsäljning med 40 procent från medeltalet under 2000-talet.
– Kopplingen mellan bra laxfiske och ett ökat antal gäster ser vi över hela världen, kommenterar Glenn Douglas från projekt ”Laxfiske framtidens besöksnäring”.
Största delen av fiskarna i Torneälvens laxfiskeområde 2012 kom från andra orter (80 %) och de fick största delen (61 %) av fångsten. Utöver finska och svenska fiskare besöktes älven även av över 200 utländska fisketurister från över 20 länder.
– Därför är det så viktigt att nuvarande trend med ökade antal laxar till de svenska älvar fortsätter om vi ska kunna få laxfisketurism att blir den motor för tillväxt i landsbygden som vi vet att det kan vara, avslutar Glenn Douglas.
Läs det ursprungliga reportaget i Adressa här.
Länk till Aunan lodge: www.aunan.no/

/Sportfiskarna

Missa inte!
Tillsammans med Sveriges Sportfiske- och Fiskevårdsförbund, Älvräddarnas Samorganisation, Världsnaturfonden WWF, Östersjölaxälvar i samverkan och Naturskyddsföreningen, har Fiskejournalen under lång tid kämpat för att vattenkraften ska börja ta miljöhänsyn. Nu kan det bli verklighet. I oktober presenterade regeringen en revolutionerande utredning: ”Vattenverksamhetsutredningen”. Utredningen föreslår skärpta miljökrav för vattenkraftsindustrin, med målet att återfå den biologiska mångfalden i våra utbyggda vattendrag.
Därför ber vi nu dig att – tillsammans med oss och miljöorganisationerna – hjälpa till att uppmuntra våra beslutsfattare till att lagstifta för fria vandringsvägar och ekologisk hänsyn inom vattenkraften.
Skicka ett brev från vår sida Engagera Dig.

Relaterad nyhet från din region
20 timmar sedan Sverige
I området kring Stavreströmmen lufsar det en björn just nu.
Varning för björn vid känd fiskesträcka

Gimån i Jämtland är en av landets mest populära fiskeälvar. Just nu är det inte bara ivriga flugfiskare som patrullerar längs stranden, utan även en björn.

Det är Övre Gimåns Fiskevårdsområde som skickar ut en varning till både fiskare och andra besökare i området. Det har nämligen påträffats färsk björnspillning efter den gula sträckan i Gimån nedströms Gimårasten, och björnen har även varit uppe vid sjönacken på den västra sidan.

”Var försiktig. För att minska risken för dig/er så lämna absolut ingen mat framme vid vindskydden eller på annat sätt så att björnen får vittring på det. Rapportera till oss om du ser något”, hälsar Övre Gimåns Fiskevårdsområde.

Tillsynsperson den här helgen är Hans Nordin och han nås på 070-380 48 75. Nästa vecka är det Staffan Nilsson som har fisketillsynen, 070–1303844.

Du kanske även gillar detta