Just nu:
Annons

Nyheter

6 år sedan Sverige Morgan Fihn
Vildlaxen guld värd för turismen
Mycket lax i norrlandsälvarna ger goda inkomster för turismen. (Copyright NWCouncil/Creative Commons Attribution ShareAlike 3.0 License )

Mycket lax i norrlandsälvarna ger goda inkomster för turismen. (Copyright NWCouncil/Creative Commons Attribution ShareAlike 3.0 License )

Sportfiskarna:
Kopplingen mellan ett bra laxfiske och goda inkomster för lokal turism är mycket tydlig och laxens stora värde kan illustreras av ett färskt exempel från norsk laxturism.
I en artikel i adressa.no berättar Vegard Heggem från Aunan lodge vid den berömda älven Orkla i Norge om hur det dåliga laxåret 2013 innebar att varje avlivad lax gav motsvarande 218 000 svenska kronor i omsättning.
Bara 78 laxar fångades av sportfiskare vid Aunans sträcka under 2013, en halvering av tioårsfångstsnittet. Av dessa 78 laxar återutsattes 66 och bara 12 stycken behölls, rapporterar Adressa.

– Man kan säga att dessa 12 laxar gav vår omsättning på 2,5 miljoner år 2013, varje lax gav över 200 000 norska kronor i intäkter, förtydligar Vegard Heggem.
En framgångsfaktor för Aunan lodge är god mat, då man kan servera lokalproducerade delikatesser vilket gör att gästerna väljer ett boende med inkluderade måltider, men det är laxfisket som framförallt lockar gästerna till Aunan. Utan lax kommer inga gäster på sikt.
– Oron är stor för vildlaxbeståndet i Norge är stort, hot kommer både från laxodlingar och från utsläpp från gruvindustrin. Naturskydd utarmas successivt, med svåra konsekvenser för turismen, säger Vegard Heggem.

God tillgång på lax framgångsfaktor för turismen
År 2012 steg ett rekordstort antal laxar i Torne älv och det resulterade i att 8 300 fiskare löste fiskekort i det laxfiskeområde som bildas av Torne älv, Muonio älv och Könkämäeno. Det var en ökning av fiskekortsförsäljning med 40 procent från medeltalet under 2000-talet.
– Kopplingen mellan bra laxfiske och ett ökat antal gäster ser vi över hela världen, kommenterar Glenn Douglas från projekt ”Laxfiske framtidens besöksnäring”.
Största delen av fiskarna i Torneälvens laxfiskeområde 2012 kom från andra orter (80 %) och de fick största delen (61 %) av fångsten. Utöver finska och svenska fiskare besöktes älven även av över 200 utländska fisketurister från över 20 länder.
– Därför är det så viktigt att nuvarande trend med ökade antal laxar till de svenska älvar fortsätter om vi ska kunna få laxfisketurism att blir den motor för tillväxt i landsbygden som vi vet att det kan vara, avslutar Glenn Douglas.
Läs det ursprungliga reportaget i Adressa här.
Länk till Aunan lodge: www.aunan.no/
/Sportfiskarna

Missa inte!
Tillsammans med Sveriges Sportfiske- och Fiskevårdsförbund, Älvräddarnas Samorganisation, Världsnaturfonden WWF, Östersjölaxälvar i samverkan och Naturskyddsföreningen, har Fiskejournalen under lång tid kämpat för att vattenkraften ska börja ta miljöhänsyn. Nu kan det bli verklighet. I oktober presenterade regeringen en revolutionerande utredning: ”Vattenverksamhetsutredningen”. Utredningen föreslår skärpta miljökrav för vattenkraftsindustrin, med målet att återfå den biologiska mångfalden i våra utbyggda vattendrag.
Därför ber vi nu dig att – tillsammans med oss och miljöorganisationerna – hjälpa till att uppmuntra våra beslutsfattare till att lagstifta för fria vandringsvägar och ekologisk hänsyn inom vattenkraften.
Skicka ett brev från vår sida Engagera Dig.

Relaterad nyhet från din region
4 timmar sedan Sverige Robert Westin
Viktigt att veta hur man får hantera signalkräftan, som inte hör hemma i vår svenska natur och bär på kräftpesten. Man får inte sumpa kräftor eller sätta ut kräftor.
Kräftpest i Indalsälven

Kräftpest har spridit sig i Indalsälven, nedströms från Järkvissle, på en sträcka av fem mil.  Länsstyrelsen påpekar nu att man som fiskare är skyldig att desinficera sina fiskeredskap om man har varit i älven.

I norra Sverige är flodkräftan den vanligaste arten. Den är mycket känslig mot kräftpesten och dödligheten kan bli upp till 100 procent i ett vattendrag där kräftpesten har fått fotfäste.

Nu har en illegal utsättning av signalkräftor upptäckts i Indalsälven vilket har gjort att Länsstyrelsen har gått ut med tydliga instruktioner; En fiskare är skyldig att desinficera sina fiskeredskap om man har varit i älven.

– Det enklaste är att stoppa in sin fiskerulle i frysen. När det gäller båtar så gäller det att man inte tar den direkt här ifrån och sätter ner den i en annan sjö eller älv. Båten skall torka upp minst ett dygn, säger Anneli Hamring, arrendator till Bergeforsfisket, till P4 Västernorrland

Du kanske även gillar detta