Just nu:
Annons

Nyheter

8 månader sedan Sverige Anders Lundin
Första advent hade en fin present med sig till Joakim Nilsson. Foto: Urban Lindberg
Vilken adventsfisk – vacker lax från Vättern på 12,3 kilo!

Joakim Nilsson har tidigare tampats med laxar omkring 20 kilo på Östersjön, men sitt livs krutpaket fick han på Vättern 1 december. Det var en lax på 12,3 kilo, som kommer att få en hedersplats på julbordet.

Det var Joakim Nilsson från Stockholm och fiskekamraten Urban Lindberg (Team Tess) som kunde rapportera en sällsynt fin Gullspångslax första advent, när de kom in till Granviks hamn efter en dag på sjön.

Fisket hade inledningsvis gått ganska trögt, men när de mitt dagen såg några laxar som bröt vattenytan så tändes hoppet igen. Mycket riktigt så dröjde det inte länge innan det gungade till i ett av spöna, som var försedd med en 9,5-centimeters Strike pro.

Att det var en stor fisk kände Joakim genast, men föga anade han vilket krutpaket som satt fast i andra änden. Fem gånger var fisken in till båten och vände, innan den slutligen kunde håvas och bärgas.

– Jäklar vad stark den var. Jag har fått en 19-kiloslax i Östersjön, men den här var minst lika stark, berättar en glad Joakim Nilsson för Fiskejournalen.

Det blev alltså ett präktigt rekord på insjölax för Joakim, och fisken som mättes till 99 centimeter var i mycket god kondition.

– Det är få förunnat att få en sådan fisk, själv har jag varit på Vättern ett dussintal gånger innan jag fick denna.

Vilket tips vill du skicka med dem som ska jaga Vätterns stora laxar?

– Betet är viktigt förstås, och för mig har Strike Pro fungerat bra. Att spana efter laxvak är inte heller så dumt visade det sig, hälsar Joakim Nilsson.

Vet ni förresten varför det finns lax i Vättern? Svaret får ni nedan:

https://www.fiskejournalen.se/darfor-satts-det-ut-lax-i-stallet-for-oring-i-vattern/

Relaterad nyhet från din region
4 timmar sedan Sverige Robert Westin
3 tjuvfiskare togs på bar gärning i Välijokk. Foto: Länsstyrelsen Norrbotten.
Tre personer polisanmälda för tjuvfiske i Välijokk

Tre personer har polisanmälts för olagligt fiske på ett kvoterat fiskevatten i Kirunafjällen. De har nu polisanmälts och fiskeredskapen är beslagtagna.

I flera av de mest attraktiva fjällvattnen upplåter länsstyrelsen fisket genom ett kvoteringssystem där antalet fiskedygn är begränsat. För att få fiska måste man ansöka om tillstånd. Fiskedygnen fördelas genom lottning under maj månad.

– Anledningen till att vi kvoterar fisket är att vi vill bevara kvaliteten på fisket och den upplevelse det innebär att besöka vattnet, säger Dan Blomkvist, länsfiskekonsulent på länsstyrelsen.

Ett av de mer populära kvoterade vattnen är Välijokk i Kiruna kommun. Här fördelas relativt få fiskedygn och ungefär var tionde ansökan beviljas. Eftersom de kvoterade vattnen är populära och ofta känsliga för överfiske och slitage så prioriteras de i länsstyrelsens fisketillsyn.

Tre personer påträffades fiskande utan tillstånd. Dom är nu polisanmälda och all fiskeutrustning är beslagtagna.

Du kanske även gillar detta