Just nu:
Annons

Nyheter

6 år sedan Sverige Morgan Fihn
Vin rann ut i Tommarpsån
De havsöringar som tar sig upp mot lekbottnarna i Tommarpsån tvingas simma i både vin- och avloppsvatten. (Foto: Morgan Fihn)

De havsöringar som tar sig upp mot lekbottnarna i Tommarpsån tvingas simma i både vin- och avloppsvatten. (Foto: Morgan Fihn)

Ömsom vin ömsom avloppsvatten är ett gångbart uttryck för Tommarpsån, vid Simrishamn. Företaget Nordic sea winery har under en tid släppt ut vinrester och orenat avloppsvatten i ån. Nu är man misstänkt för miljöbrott.
Man vet i nuläget inte hur länge som utsläppet pågått, eller om djurlivet i ån har tagit skada. Miljöförbundet har gjort en undersökning på plats och även anmält händelsen till miljöåklagare som inlett en förundersökning. Mycket mer än så berättar man inte.
– Det råder förundersökningssekretess, säger Carina Barthel miljöchef i Simrishamns kommun, till Ystad Allehanda. Men det var inte frågan om olja eller diesel utan vattnet var rött och förorenat, konstaterar hon.
En förbipasserande privatperson kunde också intyga att vattnet var mörkt och svartlila.
– Det luktade vin också, säger han.

Samma man berättar att det har skett utsläpp flera gånger tidigare i ån. Han tycker att myndigheterna tar för lätt på frågan eftersom Tommarpsån är ett viktigt reproduktionslokal för havsöring.
Läs mer här.

Relaterad nyhet från din region
11 timmar sedan Sverige Robert Westin
Stören är mycket ovanlig i svenska vatten. Foto: Lena Palm.
Sensationellt fynd av rysk stör

Den 24 juni gjorde Lena Palm och Tomas Torvaldsson en märklig upptäckt när de vittjade sina flundragarn. Fyndet gjordes på sex-åtta meters djup i Sandvik, strax utanför Tärnö i Karlshamn.

I nätet fanns en ovanlig fisk som de bedömde som en stör. Den var cirka 50 centimeter lång och vägde uppskattningsvis 1,5–2 kilo. Efter bild- och videogranskning så kunde forskaren Jörn Gessner konstateras att det var en rysk stör, Acipenser gueldenstaedtii, rapporterar P4 Blekinge.

Den ryska stören är ovanlig i svenska vatten. Den har endast observerats ett fåtal gånger i Västerhavet samt längst efter de södra kusterna. Arten har sin naturliga utbredning i Kaspiska- och Svarta havet inklusive dom tillrinnande floderna.

– Rysk stör är en extremt sällsynt gäst i svenskt vatten med endast ett fåtal tidigare fynd, säger Markus Forslund, avdelningschef på Natur & Klimat på Länsstyrelsen Blekinge.

Den ryska stören uppträder dock ibland i andra europeiska vattendrag, oftast på grund av rymning eller avsiktlig utplantering.

Stören som Lena och Tomas fångade släpptes tillbaka i vattnet igen, så den kunde simmade vidare på nya äventyr.

Du kanske även gillar detta