Just nu:
Annons

Nyheter

2 år sedan Sverige Anders Lundin
Johan Skoglund, vinnare i Västervik.
Vinnaren av Västerviks växande Nyårsgädda

På nyårsafton arrangerades Nyårsgäddan för sjätte gången. Initiativtagare och arrangör för detta evenemang är Fishingday-fiskeguide i Västervik.

Deltagare som firade nyår med fiske.

Det är en träff för alla gäddfiskare som vill avsluta året på ett avslappnat och kamratligt sätt, samtidigt som alla bidrar till fiskevården genom att startavgiften skänks till Sportfiskarnas gäddfabriker. Att täcka upp prisbordet är inte svårt då många erbjuder sig att sponsra med fina priser. Tävlingsområdet är skärgården i Västerviks kommun. Alla samlades mitt i staden vid fiskarhamnen kl:08.15 för genomgång och utlottning av skänkta beten och mössor från Sportfiskarna och Fiskejournalen, allt för att så många som möjligt känna sig delaktiga. Nytt för i år var också att ett lucky looserpris instiftats. Detta för att göra det hela lite roligare. Ett pris till den som kanske inte riktigt lyckades med sitt gäddfiske under dagen. Skaparen bakom detta pris är betesbyggaren Jens Nordblad, som självklart också deltog. Priset delades i år mellan tre deltagare.

Den allra första träffen 2013, var en spontan tillställning för en liten, lokal skara vänner i Västervik, då deltog 11 personer. Ryktet spred sig och deltagarantalet har ökat för varje år och 2018 var det hela 62 personer som anmälde sig. Idag är det ett officiellt arrangemang där alla kan delta även om fokus fortfarande ska ligga på att vara en rolig träff.

Arrangörerna var nöjda med dagen och kunde rapportera följande:

”Det är jätteroligt att det kommer fler och fler juniorer och tjejer till denna träff, i år kom det fyra tjejer och fyra juniorer till start. Alla tycker det är ett roligt sätt att avsluta året på och många kommer tillbaka varje år. Det finns de som kört varje år i jakten på vandringspokalen. Men även om man inte placerar sig eller får någon fisk uppskattas evenemanget ändå. Fisket i år var bättre än förra året, några nollade helt men en båt lyckades landa hela 13 gäddor, riktigt bra med tanke på förutsättningarna som nyårsafton bjuder. Men huvudsaken med hela träffen är att ha roligt, umgås och göra det vi älskar, nämligen att fiska. Att sedan kunna bidra till fiskevården är bara roligt och något alla gärna gör.”

Vinnaren med längsta gäddan blev hemmafavoriten  Johan Skoglund, med 91 centimeter. Tvåa blev Adrian Lundberg med 74 cm och trea Oskar Andersson med 73 cm. Lucky Looser: Adrian Lundberg, minsta gädda 40cm. Jonas Lundberg, fel art (Gös) Isabel Syrjä, flest felkrokad braxen, 10st.

Och apropå gäddfiske – spana in detta:

Bortglömd fiskemetod?

Relaterad nyhet från din region
54 minuter sedan Sverige Anders Holm
Bild från tonfiskprojektet 2017, när en av de stora tonfiskarna drillas. Foto: Martin Falklind
Tonfiskar siktade utanför Varberg

Under torsdagen observerade en av Fladenbåtarna, som var ute för att fiska makrill, flera blåfenade tonfiskar vid Lilla Middelgrund.

Det var gänget på Falkskär II som fick göra den häftiga observationen när de fiskade makrill vid Lilla Middelgrund, utanför Varberg. Vid 17-tiden dök plötsligt tonfisk upp och avbröt makrillfisket. Alexander Oriz var kapten under turen.

– Däcksman och två kunder såg tydligt en stor tonfisk som var uppe med hela kroppen över ytan cirka 150 meter från båten. Utöver detta observerade jag samtidigt tre stora plask i samma område, berättar Alexander Oriz till Fiskejournalen.

I området fanns ovanligt stora mängder sill, en mängd som han noterar vara unik för i år. Sillstimmen lockar också till sig stora mängder måsar vilket kan vara värt att hålla utkik efter till havs – då kan tonfisken finnas i närheten.

Längden på den hoppande tonfisken uppskattas till 2-2,5 meter. Observationen under torsdagen är inte den första för året.

– Detta är andra gången vi siktar tonfisk utanför Varberg. Den 27/6 siktade jag ett par hoppande tonfiskar endast några sjömil utanför Varberg, på väg ut till Middelgrund, säger Alexander Oriz till Fiskejournalen.

Årets tonfiskprojekt på västkusten, då tonfisk fångas och märks i forskningssyfte genom SLU, drar igång den 22 augusti och beräknas pågå ett par veckor beroende på väder och hur många tonfiskar de anmälda teamen lyckas märka.

Du kanske även gillar detta