Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Morgan Fihn
WWF kräver skärpning

WWF kräver att Eskil Erlandsson börjar värna östersjölaxen och följa EU och Internationella havsforskningsrådets rekommendationer. (Foto: Rudolf Svensen)

Östersjölaxen är i kris och både Sveriges landsbygds- och fiskeminister Eskil Erlandsson och Finlands skogs- och jordbruksminister Jari Koskinen måste agera om den vilda laxen ska finnas kvar i framtiden. Det uppmanar svenska och finska WWF i ett gemensamt krav inför EUs fiskerådsmöte i Luxemburg 20-21 oktober.
WWF är kritisk till att varken Sverige eller Finland tänker följa rekommendationerna från Internationella havsforskningsrådet om kraftigt minskade kvoter.
– Ska den vilda laxen finnas kvar i Östersjön måste Östersjöländerna ta ansvar och följa den vetenskapliga rådgivningen som föreslår kraftig minskning av fisket. Läget för laxen är nu akut eftersom länderna i flera år har blundat för varningarna, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på WWF Sverige.
EU-kommissionen har förstått det allvarliga läget. Den rekommenderar medlemsländerna att följa internationella havsforskningsrådet (ICES) råd att minska kvoterna för den hotade laxen med 79 procent i Östersjön och med 29 procent för laxen i Finska viken jämfört med 2011. Men enligt WWF har svenska och finska regeringen redan nu gjort klart att de varken kommer följa ICES eller EU-kommissionens råd.
Morgan Fihn


Relaterad nyhet från din region
16 timmar sedan Sverige Robert Westin
Sportfisket är nu godkänt för friskvårdsbidrag. Foto: Robert Westin.
Sportfiske godkänt för friskvårdsbidrag

Efter två färska domar i Högsta förvaltningsdomstolen så konstaterar nu Skatteverket att sportfisket också är godkänt för friskvårdsbidrag.

Nu utökas aktiviteter som kan bekostas av friskvårdsbidraget. Dom nya domarna innebär att sportfiske och andra naturupplevelser ingår. Bidraget kan användas för startavgifter i fisketävlingar, hyra av fiskeutrustning, kursavgifter och fiskekort.

– Äntligen! Att sportfiske är en friskvårdsaktivitet har det aldrig varit någon tvekan om för oss 1.6 miljoner svenskar som fiskar varje år. Det är nu mycket glädjande att äntligen få beskedet att kostnaden för fiskekort är berättigade till bidrag, säger Thomas Abrahamsson som driver iFiske.se, till Fiskejournalen.

Nytt är också att mer avancerade kurser ingår. Att deltagaren tränar sina färdigheter är inget hinder för skattefritt friskvårdsbidrag, så länge aktiviteten också ger motion. Det är inte heller något hinder att det krävs särskild utrustning, om den går att låna eller hyra.

– Många fler aktiviteter kan nu ge friskvårdsbidrag. Nu gäller det även fritidsaktiviteter med inslag av motion. Det centrala är att motion skall ingå. Om man hyr en fiskeguide för ett fiske i fjällen så ingår motion efter som att man vandrar efter vattendraget. Men om man hyr en fiskeguide där man sitter i en båt en hel dag så är min bestämda uppfattning att motion inte ingår och då kan man inte heller använda friskvårdbidraget, säger Pia Blank Thörnroos, rättslig expert på Skatteverket, till Fiskejournalen.

Friskvårdsbidraget kan inte användas för att köpa utrustning eller för att betala personliga medlemsavgifter i föreningar eller andra sammanslutningar.

Det kan heller inte användas för att hyra redskap för aktiviteter på egen hand, alltså om man organiserar fisket själv. Men om man köper en organiserad aktivitet där motion ingår så får man använda friskvårdsbidraget, till exempel vid en fiskekurs eller ett guidat fiske där vandring ingår.

Du kanske även gillar detta