Yrkesfiske: Färre fartyg ger ökad lönsamhet

Antalet pelagiska fartyg har halverats från år 2009 till 2013, från 82 till 37.
Antalet pelagiska fartyg har halverats från år 2009 till 2013, från 82 till 37. ( Foto: Christian Charisius/dpa (c) DPA / IBL Bildbyrå)

För fem år sedan infördes möjligheten att överlåta fiskerättigheter i det pelagiska fisket, det vill säga fisket efter sill, skarpsill, makrill, blåvitling och tobis.  I en ny rapport från Havs- och vattenmyndigheten, HaV, görs en första utvärdering av systemet.
– Antalet fartyg har minskat och lönsamheten i detta fiske har generellt ökat. Vi kan inte se att systemet med överlåtbarhet har påverkat det småskaliga kustfisket negativt i någon högre grad, säger Qamer Chaudhry på HaV.
2009 infördes ett system med individuellt överlåtbara fiskerättigheter med giltighet tio år fram till 2019.  Syftet var att främja en strukturomvandling inom den pelagiska fiskeflottan som i flera år brottats med låg lönsamhet och att skapa ett långsiktigt hållbart fiske.
– Det fanns en stark önskan från näringen att införa systemet med överlåtbarhet. Samtidigt fanns en oro att det skulle leda till att fiskefartygen med hemmahamn på västkusten skulle bli dominerande, att pelagiska fiskare skulle börja konkurrera om annat fiske av exempelvis torsk och att färre fartyg skulle leda till att flera hamnar skulle dö ut, säger Qamer Chaudhry, utredare på tillståndsenheten på HaV.
Samtidigt som överlåtbara fiskerättigheter infördes ville regeringen motverka regional obalans och en allt för stor ägarkoncentration inom det pelagiska fisket. Därför fick endast en del av den totala svenska kvoten för pelagiska fiskarter fördelas med överlåtbara fiskerättigheter. Resterande del avsattes som en särskild kustkvot som skulle främja det småskaliga pelagiska fisket som bedrevs med mindre vadredskap, med passiva redskap och med trål på fartyg under 12 meter i Östersjön.– Antalet pelagiska fartyg har halverats från år 2009 till 2013, från 82 till 37.  Oron för att allt fiske skulle koncentreras till västkusten har inte infriats även om det fortfarande finns flest fartyg där. I Göteborg fanns det 48 fartyg i det pelagiska fisket år 2009 och i dag finns det 20, säger Qamer Chaudhry.
Läs mer här.

Här kan du läsa rapporten ”Effekterna av systemet med överlåtbara fiskerättigheter inom pelagiskt fiske”

 

Publicerad: 3 november 2014
Av: Morgan Fihn