Just nu:
Annons

Nyheter

4 månader sedan Sverige Anders Lundin
Experter slår larm om att sillen och strömmingen snart är slut i Östersjön. Foto: Tobias Dahlin
Yrkesfisket dyker – och expert slår larm om sillens tillstånd

Det är snart slut på sillen i Östersjön, vilket inte minst återspeglas i det småskaliga yrkesfisket som fortsätter att minska. ”Om vi inte stannar upp nu och ser över det hela kan vi stå framför en obehaglig verklighet”.

Det är projektledaren på Marint centrum i Simrishamn, Vesa Tschernij, som slår larm i svenska medier om situationen i Östersjön. Enligt honom är det inte bara torskbeståndet vi behöver oroa oss för, utan hela ekosystemet.

– Kustfiskarna i Bottenhavet och Hanöbukten säger att det finns knappt någon strömming eller sill kvar, säger Vesa Tschernij till Expressen.

Han beklagar det faktum att stora trålare dammsuger Östersjön på fisk, som sedan går på export och blir foder i företrädesvis fiskodlingar. Och det är inte bara fiskbestånden som tar skada, utan i kölvattnet drabbas även småskaliga kustfiskare som konkurreras ut av stora trålare.

Statistik från Havs- och vattenmyndigheten, som Nyhetsbyrån Siren har bearbetat, visar att det finns strax under 1100 fiskelicenser för yrkesfiskare till havs kvar i Sverige i januari 2020.

– Det är en fortsatt nedgång. Jag tror att den beror mycket på dålig lönsamhet i kombination med att vissa fiskbestånd är väldigt svaga. Nedgången kommer att fortsätta, inte minst med tanke på att det är stora nedskärningar i torskfisket i Östersjön i år. Det tror jag kommer att få stora effekter säger Patrik Persson, enhetschef på Havs- och vattenmyndigheten till Nyhetsbyrån Siren.

I höstas gick flera tunga aktörer ut och krävde ett stopp för det storskaliga foderfisket, bland annat landshövdingarna i Skåne, Blekinge och Kalmar län. Även Sten Frohm, Sveriges Sportfiske- och fiskevårdsförbund, Bengt Larsson, Sveriges yrkesfiskares ekonomiska förening, och Carl-Åke Wallin, PO Kustfiskarna Bottenhavet, har satt ned foten i frågan.

– Strömmingen går inte längre till längs kusten. Det har vi som företräder det småskaliga yrkesfisket, fritidsfisket och mathantverket under flera år slagit larm om. Samtidigt pågår ett storskaligt industriellt fiske ute till havs. Den fångsten mals till stor del ned för att bli foder åt lax i norska odlingar. Det kan inte vara något annat än ett systemfel, skrev de i ett öppet brev.

Läs om förslaget att freda gäddorna:

Plaskfisket: Sportfiskarna vill freda gäddor redan i december

Relaterad nyhet från din region
2 dagar sedan Sverige Robert Westin
Sportfisket är nu godkänt för friskvårdsbidrag. Foto: Robert Westin.
Sportfiske godkänt för friskvårdsbidrag

Efter två färska domar i Högsta förvaltningsdomstolen så konstaterar nu Skatteverket att sportfisket också är godkänt för friskvårdsbidrag.

Nu utökas aktiviteter som kan bekostas av friskvårdsbidraget. Dom nya domarna innebär att sportfiske och andra naturupplevelser ingår. Bidraget kan användas för startavgifter i fisketävlingar, hyra av fiskeutrustning, kursavgifter och fiskekort.

– Äntligen! Att sportfiske är en friskvårdsaktivitet har det aldrig varit någon tvekan om för oss 1.6 miljoner svenskar som fiskar varje år. Det är nu mycket glädjande att äntligen få beskedet att kostnaden för fiskekort är berättigade till bidrag, säger Thomas Abrahamsson som driver iFiske.se, till Fiskejournalen.

Nytt är också att mer avancerade kurser ingår. Att deltagaren tränar sina färdigheter är inget hinder för skattefritt friskvårdsbidrag, så länge aktiviteten också ger motion. Det är inte heller något hinder att det krävs särskild utrustning, om den går att låna eller hyra.

– Många fler aktiviteter kan nu ge friskvårdsbidrag. Nu gäller det även fritidsaktiviteter med inslag av motion. Det centrala är att motion skall ingå. Om man hyr en fiskeguide för ett fiske i fjällen så ingår motion efter som att man vandrar efter vattendraget. Men om man hyr en fiskeguide där man sitter i en båt en hel dag så är min bestämda uppfattning att motion inte ingår och då kan man inte heller använda friskvårdbidraget, säger Pia Blank Thörnroos, rättslig expert på Skatteverket, till Fiskejournalen.

Friskvårdsbidraget kan inte användas för att köpa utrustning eller för att betala personliga medlemsavgifter i föreningar eller andra sammanslutningar.

Det kan heller inte användas för att hyra redskap för aktiviteter på egen hand, alltså om man organiserar fisket själv. Men om man köper en organiserad aktivitet där motion ingår så får man använda friskvårdsbidraget, till exempel vid en fiskekurs eller ett guidat fiske där vandring ingår.

Du kanske även gillar detta