Just nu:
Annons

Nyheter

2 år sedan Sverige Hans Hällman
Jack och hans gädda på 18,2 kilo. Snacka om läcker bonusfisk! Foto: Jack Sharlotte / Angling Times
18-kilosgädda på karpmete!

Nog hade Jack Sharlotte siktet inställt på stor och stark fisk när han nyligen riggade upp sina karpspön i det engelska vattnet Pasture Wood Fishery. Men han var knappast förberedd på att rullen nästan skulle tömmas av en brutal rusning. Till slut kom fisken in mot land och Jack trodde knappt sina ögon när karphåven fylldes av en monstergädda på över 18 kilo!

Det mäktiga hugget kom efter att Jack bytt färg på zig-riggens foam och trätt lite konstgjord majs över krokspetsen. Tydligen föll det gäddan i smaken för kort därefter började indikatorn att pipa.

”Spötoppen slog kraftigt mot höger och tömde nästan rullen på lina”

– Spötoppen slog kraftigt mot höger och tömde nästan rullen på lina. Jag sprang fram och tog tag om spöt och fisken stack av till höger. Plötsligt kom den rakt mot mig i hög fart och simmade ända fram till mina fötter. Det var då jag fick den första skymten av monstret, berättar han för Angling Times.

När fisken låg på avkrokningsmattan lossades den lilla kroken från den yttersta delen av underläppen. Jack blev därefter chockad när den mäktiga fångsten vägdes till 40 pounds och tre ounces – alltså drygt 18,2 kilo.

Vilken drömgädda!

Läs mer på Angling Times här.

Se fler bilder på Jacks Instagram här.

Hans Hällman

Relaterad nyhet från din region
18 timmar sedan Sverige Robert Westin
Avvecklingen av Mariebergs kraftverk direktsändes. Foto: Älvräddarna.
Nu är Mariebergs kraftverk rivet

Den 1 juli revs Mariebergs kraftverk som låg i Mörrumsån. Händelsen livesändes och mitt under rivningen så sågs laxar vandra förbi i den nyöppnade älvfåran.

För några veckor sedan rapporterade Fiskejournalen att rivningen av Mariebergs kraftverk i Mörrums ån skulle rivas i direktsändning. Människor från hela världen följde avvecklingen av kraftverket med stort intresse genom ett webinar som organisationen Dam Removal Europe organiserade. Bland annat medverkade Älvräddarnas generalsekreterare Christer Borg.

– Det är själv klart jättebra att denna typ av vandringshinder försvinner så att vi får en ökad biologisk mångfald i Sverige. Jag hoppas att vi kan få se fler avvecklingar av obsoleta vattenkraftverk, tex Hednäs kraftverk i Åbyälven, säger Christer Borg till Fiskejournalen.

Rivningen av kraftverket kom lägligt. Medan rivningen pågick så kunde dom som var på plats se när laxar vandrade uppström, förbi det rivna kraftverket, till nya lekplatser.

– Medan webinariet och rivningen fortgick observerades fler är tio stora laxar som vandrade förbi oss. Flera av dom vägde mer än 10 kg. Detta var otroligt glädjande att se. Det visar att när man river en damm så kommer resultatet snabbt, säger Esa Fahlén, projektledare hos Älvräddarna, till Fiskejournalen.

Nu kan du se hela webinariet och få ta del av rivningen. Man får även höra om hur arbetet med att riva ut kraftverk och dammar i övriga Europa och i USA fortgår.

Du kanske även gillar detta