Mete – ett fiske för allaMete – ett fiske för alla

Mete – ett fiske för alla

Vem har inte fascinerats av flötets rofyllda färd på sjöns spegelblanka yta? När det röda flötet oväntat försvinner känner man hur pulsen snabbt stegrar sig. Och då ska vi inte tala om känslan när mothugget möts av ett massivt motstånd… Ett smått magiskt ögonblick som man vill uppleva om och om igen. Mete är också fantastiskt mångskiftande – du kan i princip fånga allt som simmar, året om och i alla vatten. Dessutom är mete oerhört enkelt att börja med. Så det är inte konstigt att många sportfiskare börjar sin fiskekarriär med ett metspö i handen.

Så börjar du meta

Mete är i grunden en enkel metod och dessutom oerhört fångstgivande. Både när det gäller vitfisk såsom mört, braxen och sutare, men även rovfisk, de låter sig gärna överlistas av en levande eller död betesfisk. Ett teleskopspö på 3-5 meter, ett flöte, några blyhagel och en maskagnad krok är den klassiska starten på ett livslångt fiskeintresse. Bara svinga ut tacklet och sedan sätta sig i båten eller på bryggan och vänta på napp. Men även om det är enkelt så är det också en fantastiskt rolig metod. Nästa steg är att meta med spö och rulle. Då kan du fiska längre ut och dessutom jaga lite större fiskar, såsom karp och gädda. Ett vanligt lätt haspelspö på 9-10 fot och en haspelrulle i storleken 1000-4000 duger alldeles utmärkt. Spola på flät- eller nylonlina. Med ett haspelspö kan du även gå till botten med metet – ett bombsänke på 15-25 gram och en krok är i princip allt som behövs.

Finns knappt några gränser

Mete är i grunden en enkel fiskemetod, men den kan också vara oerhört avancerad. Istället för ett haspelspö kan du välja ett specialiserat metspö. Spön som är utvecklade för en speciell metod eller teknik – t ex flötmetespön, bottenmetespön med känsliga toppar, karpspön som används tillsammans med elektroniska nappalarm eller spön till gäddmete. Då kommer ditt fiske att bli både roligare och bättre. Man brukar dela upp metet i två grenar; tävlingsmetet och specimenfisket. Tävlingsmetet handlar om att fånga så mycket fisk som möjligt under en viss tid på lottade platser i en sjö eller kanal. Specimenfisket är jakten på de stora fiskarna. Leta upp vatten med stor fisk, fiska på rätt plats vid rätt tid samt välja metod och tackel för att t ex fånga sjöns största karp eller åns största färna. Inom både tävlingsmetet och specimenfisket finns det möjligheter (läs prylar, teknik och taktik) att göra det så avancerat som man vill, det finns egentligen inga gränser. Ett paradis för en prylfantast. Och ett paradis när det gäller mångfald ifråga om metoder, arter och vatten. Vill du testa något som kan komma att fascinera dig för resten av livet? Då ska du testa mete!

Beten till vinterfiske

Till abborrpimpel är det främst tre beten som gäller – vanlig pirk, balanspirk och mormyska. En vanlig isfiskepirk fiskas ihop med en lys- eller garnkrok. Fördelen med pirk är att du snabbt får ner den igen till fisken. Pirken efterliknar en liten fisk som äter. Lyskroken är maten och abborren reagerar med att stjäla maten från den lilla fisken. En stor abborre tar bägge i ett nafs.

Tips! Sätt på maggot när det är trögt fiske. Balanspirken imiterar en småfisk och har den perfekta formen och rörelsemönstret för att locka till hugg. När du fiskar ”balansare” simmar betet i cirklar under isen, superhett för stor abborre men fungerar även utmärkt för ädelfisk. Mormyskafisket är ruskigt effektivt när fisken är tjurig och måste triggas med lite mindre beten. Med minimala rörelser och bloodworms/maggot på kroken lockar du fisken till hugg.

Till ädelfisk är ett blänke tillsammans med en agnad krok en fångstgivande kombination. Fisken lockas in med reflexerna från blänket och luras att hugga med t ex mask, mjölmask eller maggot på kroken. Det finns även ”blinkpirkar” som avger ett blinkande ljus när de kommer i kontakt med vattnet. Mycket effektivt i vissa vatten!

Till gös- och gäddmete från isen fungerar både levande och död betesfisk, t ex mört eller sill/strömming. Betesfisken tacklas på en ståltafs med en eller två trekrokar. Som nappindikering används en ismetevippa tillsammans med en frikopplad rulle.

Klä dig varmt

Det är en självklarhet att klä sig varmt när det är dags för isfiske. Men ta gärna med ett extra lager. Börjar det t ex blåsa så ökar avkylningseffekten drastiskt. Ett isfiskepass kan vara statiskt fiske på samma plats men det finns också dagar då man behöver röra sig mycket och ständigt borra nya hål för att hitta fisken. Då krävs det en viss flexibilitet i valet av kläder. Som vid alla friluftsaktiviteter ute i naturen ska man förbereda sig för det värsta, så att man inte behöver avbryta fisket för att man fryser.