Just nu:
Annons

Nyheter

3 veckor sedan Sverige Robert Westin
Ynglen släpptes ut i södra Vänern i förra veckan. Foto: Länsstyrelsen Västra Götaland.
185 000 ålar sattes ut i Vänern

185 000 ålyngel har satts ut i södra Vänern. Detta har skett under dom senaste tio åren. Syftet är att stärka beståndet av den europeiska ålen.

Den europeiska ålen är en fascinerande art med en komplicerad livscykel. Men den är akut hotad. Jämfört med 1950 finns bara 1 till 5 procent av beståndet kvar. Ålens tillbakagång har fortsatt under dom senaste 10 åren. Av dessa anledningar är den rödlistad och klassas som utrotningshotad.

Enligt den nationella förvaltningsplanen för ålen så skall ålyngel sättas ut ibland annat Vänern. Plantering sker även efter den svenska västkusten.

– Sedan cirka tio år tillbaka sätter vi ut ålyngel både i Vänern och på Västkusten, säger Morgan Jentzen på Länsstyrelsen, till Sveriges Radio.

Förhoppningen är att så många som möjligt skall överleva till vuxen ålder så att dom han ta sig till Sargassohavet för att leka.

Relaterad nyhet från din region
2 timmar sedan Sverige Anders Holm
Håll utkik efter den stulna båten. Foto: Privat
Efterlysning: Sportfiskebåt stulen

En välutrustad sportfiskebåt stals i Tumba söder om Stockholm mellan den 31 juli och 10 augusti, och nu uppmanas sportfiskare hålla utkik och komma med tips.

Modellen är en Mako 19 CPX med en 200 hk Evinrude och stals stående på en trailer med registreringsnummer YDE604 hemma hos ägaren i Tumba. Båten är försedd med dekaler på sidorna där det står Team Sportfiskeprylar. Båtens skrovnummer är US-BUJ95672E717 och den är av 2017 årsmodell. Motorn har motornummer 05498527 och är av 2018 års modell. Värdet på båten uppskattas till 600 000 kronor.

Tips lämnas via Larmtjänst.

Du kanske även gillar detta