Just nu:
Annons
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige
Allvarligt hot mot torsken

Allt större syrefria områden i Östersjön är ett allvarligt hot mot torskstammens återhämtning. Torskrommen dör av syrebrist.
Nya siffror från SMHI visar att allt större områden i Östersjön lider av syrebrist. Nu är bottnarna syrefria över ett område stort som Danmark och Skåne tillsammans.
De syrefria, döda bottnarna är ett allvarligt hot mot allt biologiskt liv i Östersjön. En av de arter som det kan gå riktigt illa för är torsken. Beståndet har visserligen börjat återhämta sig, men kan få svårt med reproduktionen om det inte finns syre på bottnarna.

Torskrommen sjunker olika djupt ner, beroende på hur hög salthalten är. Eftersom salthalten i Östersjön minskat de senaste årtioende sjunker rommen allt djupare. Kommer den ner i de syrefria områdena dör den.
Orsaken till syrebristen är övergödningen som gett algblomning. Växterna förbrukar syret. När de dör frigörs ännu mera näringsämnen och man är inne i en ond cirkel.
Svenne Andersson

Ystadpågen Marcus Persson med en härlig torsk från Östersjön. Men torsken hotas av allt större syrefria områden.


Relaterad nyhet från din region
7 timmar sedan Sverige
Nöjda arrangörer i Chubby Chicks: Emelie Westlin, Martina Sjöstedt och Isabelle Hållkvist Eriksson. Foto: Privat
Chubby Pike Challenge – en fullbokad succé

Snacka om succé. Ett gäng fiskefrälsta kvinnor undrande om det skulle finnas tillräckligt intresse för att arrangera en gäddfisketävling för bara kvinnor – och svaret blev ett rungande ja!

Temperaturen inför Chubby Pike Challenge 27 juni har höjts ordentligt. Det som startade som ett försiktigt initiativ har fått större genomslag än arrangörerna någonsin vågat hoppats på. Det var Isabelle Hållkvist Eriksson och Martina Sjöstedt som ville tävla mot några andra tjejer och lade ut en förfrågan på Facebook. När intresset visade sig vara stort så skapade de en grupp på Facebook, och därifrån fortsatte det att växa.

– Olika betesbyggare började höra av sig och ville gärna sponsra med beten till vår från början interna tävling. När detta började så bestämde vi oss för att köra på ordentligt. Jag tog kontakt med Leif Collin på cwc för att kolla om de kunde hjälpa till med måttdekaler, vilket de självklart ville göra. De beställde 25 stycken, vilket vi tyckte var lite väl många till en början. Våra förväntningar var väldigt låga, men när större aktörer fick nys om detta och hörde av sig till oss och ville vara sponsorer så började vi inse att detta är något vi ska göra något ordentligt av, berättar Isabelle Hållkvist Eriksson.

Redan en månad innan tävlingen var alla 25 platser är tagna, och de har tvingats tack nej till lag som vill vara med. Förutom Isabelle Hållkvist Eriksson och Martina Sjöstedt består Chubby Chicks av Emelie Westlin, och de har sannerligen anledning att vara nöjda med sitt initiativ.

– Vi är överväldigade över hur många som visat intresse, både deltagare och sponsorer! Nu har vi en framtidsvision om att göra detta till en årlig tävling och även kanske klämma in någon mer fisketävling för tjejer, säger Isabelle Hållkvist Eriksson.

Här kan du följa Chubby Pike Challenge 2020!

Du kanske även gillar detta