Just nu:
Annons
Annons

Nyheter

1 år sedan Sverige
David "Skinnet" Axelsson med 2-plussaren.
”Skinnet” fick spränga gränsen – följ hans tips mot jätten

David ”Skinnet” Axelsson är en återkommande gäst i fiskespalterna. Inte undra på det, eftersom han ständigt är ute på berättarvänliga äventyr. Här bjuder han både på en kul story och sina bästa tips för den som jagar storabborren.

Richard Kautto med en borre på prick 2100 gram.

Det handlar om ett synnerligen lyckat fiske mitt i flyttstöket, som slutade med en efterlängtad fångst.

”Jag har en flytt om en vecka och då måste jag packa till den, men det hindrar inte mig att åka ut när det är bra fiske. Jag hade fått hem mina nya beten (Sarven) jag designat och släppt genom Bite Of Bleak nyligen vilket var ett bra tillfälle att hårdköra dem. Sagt och gjort så åkte jag och Richard Kautto ut för att prova lyckan. Redan andra kastet så satt det en fin borre på Sarven. Vi stannar på samma plats hela förmiddagen, och på eftermiddagen planerade vi att röra oss runt lite och prova andra spots. Vi tar ett par fiskar här ett par där, vi har sju stycken regg-fiskar totalt, men vi saknar toppen denna dag. Vi provar ett sista ställe innan hemfärd som polaren visat och vi börjar kasta, pang pang dubbelhugg. Jag får en liten hane medans Richard har tunggung i andra änden. En kort stund senare ligger fisken placerad i håven, storleken på fisken är bra medans Richard säger att nej, den går inte över gränsen. Jag tar upp en påse som jag blöter samt väger av innan vägning av fisken. Jag tittar på vågen först och konstaterar att den väger 2 100 gram. Jag säger grattis till din andra 2-plussare i år och grattis till nytt pers! Jag vänder vågen så Richard ser vikten med, vi mäter den till 51 centimeter och tar ett par snabba bilder innan den får gå tillbaka. Fisken togs på Sarven i färgen Motoroil Glitter.

Dagen därpå packade jag samt jobbade, men när helgen kom så kunde jag inte hålla mig längre! Nu har jag fått fota tre abborrar över 2 kilo i år, och någon gång måste vara min tur! Jag och en annan polare Henrik Johansson bestämde rätt sent på kvällen att vi sticker dagen efter. Redan vid 04.00 står bil och båt utanför. Vi hade en plan och den följdes, vi började fiska och de kom upp någon borre varierat med gädda. Vi bytte plats och det kom ett stim med fisk just då, pang pang pang fisk hela tiden och vi krokar av vid båten och kastar ut igen. När jag kommer tre meter från båten så får jag ett riktigt skönt hugg och jag känner direkt att nu är det stor fisk. Henrik kastar sig över håven och står redo så fisken håvas och glädjen är stor i båten! Jag säger till Henke att fiskar du så ska jag kroka loss denna, smack han drar en 1800-grammare som jag håvar tillsammans med min fisk som redan ligger i håven. Jag väntar lite för han tar ett kast till och smäller på en 1 810-grammare kastet efter, samt en 1670-grammare. Nu får de vara bra säger jag och förbereder vägning och mätning. Min fisk vägde 2 110 gram och var 48,5 centimeter. Den togs på Sarven i färgen Sweet Goblin. Äntligen var det min tur att ta en tvåkilos med marginal. Nu har jag fyra stycken i mitt register totalt och alla väger över 2 100 gram, så det känns skönt!”.

Tack för storyn och grattis till de fina fiskarna, säger Fiskejournalen. Här bjuder David dessutom på sina bästa tips för vår-borre:

1) Nu på våren så fiskar jag paddelbeten och gärna på botten med 3–5 sekunderspauser för att abborren ska ha tid på sig att plocka upp betet.

2) Är det sol ute så fiskar jag ofta beten som är lite genomskinliga med glitter och är det mulet så gillar jag att fiska pearl/highlight solida färger.

3) Fega inte och kör små beten hela tiden, utan kör lite större beten, ibland avgör det vilken storlek det är på abborren som hugger.

4) Fiskar man mindre ställen som någon å eller insjö så är dropshot ett bra sätt att lura abborren till hugg.

Jag hoppas vi syns på Sportfiskemässan i helgen! Jag kommer finnas på plats under lördagen så har ni några frågor gällande fiske så haffa mig så tjötar vi lite gött borresnack. Skitfiske!

Läs om laxens tillstånd:

Så ska den svenska laxen skyddas – nya regler föreslås

Relaterad nyhet från din region
18 timmar sedan Sverige
Bosse Teuchler med svenska rekordet på färna. Det här är Bosses tredje färna över tre kilo. Foto: Sportfiskarnas storfiskregister.
Nytt svenskt rekord på färna

Bosse Teuchler är från och med nu en krönt färna-kung. Det nya rekordet på 3605 gram piskar det gamla med nöd och näppe, endast 25 gram skiljer fiskarna åt.

De första dagarna i maj besökte Bosse Svartån. En plats som huserar stora färnor, det vet den insatte. Meningen med trippen till Svartån var att tillsammans med andra fiskeintresserade familjemedlemmar satsa på stor färna. Uppenbarligen gick satsningen hem, men vägen dit var både slingrig och hal.

– Jag hade med mig både bröd, korv, räkor, kräftor och ost. Det var väldigt glest mellan nappen, Ett par napp första kvällen som resulterade i en fin hona på 2 710 g medan Janne och Loke bommade. På morgonen bytte jag ställe och fiskade grunt i strömmen med bröd – det resulterade i en färna på 2 820 g.
Jag fick inget mer den dagen, men Loke fick två kilosfärnor. Senare på kvällen vid 23 00 så fick jag en på 2 400 gram och en halvtimme senare kom hugget jag drömt om. Fisken rymdes knappt i håven. Det var en olekt hona, fullkomligt smällfet och grov över ryggen. Otroligt vacker utan en enda skavank, berättar Bosse för Sportfiskarnas Storfiskregistrerare Nicka Hellenberg

Den stora fisken visade sig vara en fullträff. 61,5 centimeter lång, 42 centimeter runt magen och otroliga 3605 gram, och det bästa av allt – ett nytt svensk rekord.

Färnan är Bosses tredje över trekilosstrecket vilket bara det är en bragd.

Vi på redaktionen lyfter fiskemössan och skickar iväg ett rungande grattis.

Registrerade storfiskar och sportfiskerekord hittar du på: Storfiskregistret

Mathias Arnham

Du kanske även gillar detta