Just nu:
Annons
Annons

Nyheter

1 år sedan Sverige
Bakslag i torskprojekt – fisk svårt drabbade av levermask

Förra året inleddes ett projekt med att stödutfodra magra torskar i Östersjön. Men det har visat sig att många av torskarna som fiskats upp för att matas har stora problem med levermask.

Det kommer alltså tråkiga rapporter från projektet utanför Eriksberg, som leds av SLU och bland annat finansieras av Baltic Sea 2020 och EU-medel.

Det hela började med att yrkesfiskarna fick mycket magra fiskar i sina nät, men i stället för att slänga tillbaka dem inleddes ett projekt med att förvara dem i odlingskassar och ge dem mat.

Men det har visat sig att många av torskarna som fiskats upp för att matas har stora problem med levermask. Den äter upp fiskens lever och det är ett allvarligt tecken, enligt Sven-Gunnar Lunneryd som är professor vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU:

– I princip finns inte levern kvar, säger han till Sveriges Radio.

Torskarnas har matats med yrkesfiskarnas bifångster, bland annat karp, skarpsill och abborre. Det står nu klart att projektet kommer att förlängas, och att det kommer att forskas på den aktuella levermasken.

Läs om dumpning av fisk.

Dumpad fisk: Det här gäller vid pimpeltävlingar

Relaterad nyhet från din region
31 minuter sedan Sverige
I området kring Stavreströmmen lufsar det en björn just nu.
Varning för björn vid känd fiskesträcka

Gimån i Jämtland är en av landets mest populära fiskeälvar. Just nu är det inte bara ivriga flugfiskare som patrullerar längs stranden, utan även en björn.

Det är Övre Gimåns Fiskevårdsområde som skickar ut en varning till både fiskare och andra besökare i området. Det har nämligen påträffats färsk björnspillning efter den gula sträckan i Gimån nedströms Gimårasten, och björnen har även varit uppe vid sjönacken på den västra sidan.

”Var försiktig. För att minska risken för dig/er så lämna absolut ingen mat framme vid vindskydden eller på annat sätt så att björnen får vittring på det. Rapportera till oss om du ser något”, hälsar Övre Gimåns Fiskevårdsområde.

Tillsynsperson den här helgen är Hans Nordin och han nås på 070-380 48 75. Nästa vecka är det Staffan Nilsson som har fisketillsynen, 070–1303844.

Du kanske även gillar detta