Just nu:
Annons
Annons

Nyheter

2 år sedan Sverige
Foto: Bella Lures
Bellas beten hjälper torsken

Isabel Syrjä är en hängiven sportfiskare och grundare av Bella Lures. Dessutom brinner hon för att torsken i Östersjön ska får det bättre. Nu har hon gjort en uppsättning unika jerkbeten med torskmotiv som lottas ut bland dem som deltar i en kampanj för att stoppa bottentrålning i Östersjön.

Östersjötorsken har det inte lätt och utsikterna för bestånden ser mörka ut. Bottentrålning är ett av problemen och nu har projektet Rädda Östersjötorsken startat en namninsamling som ska få politiker att stoppa fortsatt trålning av Östersjöns bottnar. Att skriva på går fort och är enkelt – och redan har över 51 000 underskrifter tickat in.

Information om kampanjen sprids på Facebook, och Isabel har valt att lotta ut sina ”torskräddarbeten” bland dem som delar hennes inlägg om kampanjen. Syftet är att få fler ska skriva under och att trycket på politiker därmed blir större.

Annons

”Jag tycker det är jätteviktigt att torsken inte utrotas och vill gärna bidra med det lilla jag kan”

– Jag tycker det är jätteviktigt att torsken inte utrotas och vill gärna bidra med det lilla jag kan. Bottentrålningen bör stoppas och jag hoppas att alla vill skriva under, säger Isabel.

”Skulle mina beten ta slut så gör jag gärna fler”

Hennes inlägg har hittills delats över två hundra gånger och två beten har redan lottats ut.
– Det är jätteroligt men jag hoppas på betydligt fler. Nästa utlottning blir när vi når 300 delningar och så fortsätter det. Skulle mina beten ta slut så gör jag gärna fler, hälsar grundaren av Bella Lures.

Foto: Bella Lures

Läs mer om kampanjen och skriv under här!

Hans Hällman

Relaterad nyhet från din region
5 timmar sedan Sverige
Satsning på svensk matfisk: Braxen i stället för laxen

Braxenburgare och rökt braxen. Kan det vara något? Ja, absolut tycker flera aktörer som nu försöker få mer vit fisk på svenskarnas tallrikar.

Kan braxen ersätta laxen – och är det rent utav nästa delikatess från exempelvis Bottenviken? Det är frågan som Länsstyrelsen i Norrbotten ställt sig med anledning av ett svensk-finskt forskningsprojekt. Braxen, mört och id betraktas av många som skräpfisk, men projektet målsättning är att kolla om det är möjligt att utveckla gångbara livsmedelsprodukter av dessa fiskar. Det hela är ett samarbete mellan bland annat Sveriges lantbruksuniversitet och fiskeföretaget Guldhaven Pelagiska i Kalix.

I Finland och flera sydeuropeiska länder finns redan braxen på menyn som en uppskattad matfisk.

Annons

Nu får satsningen i Norrbotten sällskap i förarhytten av projektet ”Fiskresurs”, där bland annat Länsstyrelsen i Stockholm deltar. Det handlar om att utnyttja resurserna i exempelvis Mälaren och Stockholms skärgård, där det annars är mest vanligt att den yrkesfiskade braxen blir fiskmjöl. Det ska lanseras nya tekniker för att rensa bort braxens alla ben, och det snackas nya maträtter som exempelvis ”braxburgare”.

Vattnas det i munnen på er läsare?

Nja, vi förstår om ni är skeptiska.

Men enligt flera sportfiskare som Fiskejournalen frågat så är braxen rätt tillagad en delikatess – åtminstone om den kommer från ett förhållandevis friskt vatten. I det kommande numret av Fiskejournalen har vi låtit en expertpanel tycka till om braxen som matfisk. Missa inte det!

Missa inte heller denna läsning:

https://www.fiskejournalen.se/sa-far-du-fram-den-djupa-sanningen-om-ditt-fiske/

Du kanske även gillar detta