Just nu:
Annons

Nyheter

12 månader sedan Sverige Anders Lundin
Är fisket hållbart idag? Det är huvudfrågan under Fiskeforum 2020? Foto: Anders Lundin
Besked: Nya riktlinjer för tävlingsfiske efter gädda

All fisk ska återutsättas och hälften av intäkterna ska gå till fiskevård. Det är två nya riktlinjer som gäller för tävlingsfiske efter gädda i fortsättningen – åtminstone i Blekinge.

Fiskejournalen berättade redan förra hösten om de kraftfulla åtgärderna för att skydda Blekinges eftertraktade gäddor. Länsstyrelsen arbetade då för att skapa 17 fredningsområden i länet, och sportfiskarna satte sig inte alls på tvären – utan tvärtom ville de stötta initiativet.

Nu går de inblandade aktörerna ett steg längre. I ett samarbete mellan Sportfiskarna Blekinge och Karlskrona Fishing har länsstyrelsen nu tagit fram riktlinjer för tävlingsfiske efter gädda, rapporterar Blekinge Läns Tidning. Riktlinjerna är unika i sitt slag och ska hjälpa till att ska gynna det pressade gäddbeståndet. Specifika platser ska exempelvis undvikas helt när det gäller tävlingsfiske, och förutom regeln om återutsättning så får man inte heller ha fler än 100 startande båtar per dag.

– Det här är ju inga regler och det är inte lagstadgat, utan det är något som vi har kommit överens om tillsammans med sportfiskarna och Karlskrona Fishing, säger Martin Stålhammar, fiskekonsulent på Länsstyrelsen Blekinge, till BLT.

Nu finns det förhoppningar om att detta initiativ ska sprida sig.

– Vi vill genom denna åtgärd visa att ”vi drar vårt strå till stacken” för att nå ett hållbart tävlingsfiske. Det gör vi genom att tillse att såväl små som stora tävlingsarrangörer inspirerar andra tävlingsarrangörer att verka för lokal fiskevård och ett så litet avtryck som möjligt, säger David Berg, Sportfiskarna Blekinge, i ett pressmeddelande.

Läs om gäddfiske i Fiskejournalen:

Här är lagen som tog sig till final i Sommargäddan

Relaterad nyhet från din region
11 timmar sedan Sverige Robert Westin
Torsken är en populär sportfisk. Kommer Havs- och vattenmyndighetens förslag att räcka? Foto: Anders Holm
Ytterligare förslag skall hjälpa torsken

Läget för den svenska torsken är allvarligt och så har det varit under en längre period. Nu har Havs- och vattenmyndigheten kommit med ytterligare förslag om hur torsken skall kunna räddas.

Fiskejournalen har vid flertalet tillfällen rapporterat att statusen för torsken i Östersjön är dålig. Det finns ett undantag i utveckling. Det är för torskbeståndet kring Ålandshav.

Även torskbestånden som finns vid Västkusten är hotade. Havs- och vattenmyndigheten föreslår nu flera olika åtgärder för att hjälpa den svenska torsken på traven.

– Förslagen handlar om att komma till rätta med den mångfald av bakomliggande orsaker, som gör att torsken mår så dåligt. Det handlar både om förslag som kan ge snabba resultat och förslag som kan komma åt underliggande problem så som klimatförändringar och döda havsbottnar, säger statssekreterare Gunvor G Ericson till SVT.

Några av förslagen är skonsammare fiske, åtgärder mot övergödning, minska förekomsten av spöknät och att minska skarv- och sälbeståndet i områden där torsken är svag.

Du kanske även gillar detta