Just nu:
Annons

Nyheter

8 månader sedan Sverige Anders Lundin
Beslutet om skyddsjakt på utter fick hård kritik från Naturskyddsföreningen.
Beslut upprör: Skyddsjakt på öringdödande utter

Vad händer när två skyddsvärda arter ställs mot varandra? Jo, i ett aktuellt fall blev beslutet att skjuta den ena. Det handlar om den rödlistade uttern, som gick hårt mot ett lokalt bestånd av Siljansöring.

Det var Länsstyrelsen i Dalarna som beviljade skyddsjakt på utter i Dalälven norr om Mora. Anledningen var att den återkommande fångade öring vid fiskfällan i Säs söder om Spjutmo kraftstation. Fiskfällan är ett sätt att arbeta med avelsmaterial och därmed stödja den hotade Siljansöringen. Dessutom genomför Sveriges Lantbruksuniversitet studier där vad gäller fiskvägar.

Beslutet om skyddsjakt upprör dock Naturskyddsföreningen.

– Uttern är en rödlistad art och att länsstyrelsen beviljat skyddsjakt på utter kom som en chock, säger Ulf Jernberg, ordförande för Naturskyddsföreningen i Mora, till Dala-Demokraten.

Jonas Nordström, vilthandläggare på Länsstyrelsen Dalarna, förklarar beslutet:

– När ingen annan lämplig lösning fanns och andra metoder provats utan resultat beviljade vi skyddsjakt trots att uttern tillhör en rödlistad art, säger han till Dala-Demokraten.

Sedan beslutet kom har det dock inte varit några problem med uttrar i Säs – trots att ingen utter har skjutits från Länsstyrelsen sida.

Läs mer om uttrar i Fiskejournalen:

Sällsynta synen – här mumsar uttern på en lax

Relaterad nyhet från din region
4 timmar sedan Sverige Robert Westin
3 tjuvfiskare togs på bar gärning i Välijokk. Foto: Länsstyrelsen Norrbotten.
Tre personer polisanmälda för tjuvfiske i Välijokk

Tre personer har polisanmälts för olagligt fiske på ett kvoterat fiskevatten i Kirunafjällen. De har nu polisanmälts och fiskeredskapen är beslagtagna.

I flera av de mest attraktiva fjällvattnen upplåter länsstyrelsen fisket genom ett kvoteringssystem där antalet fiskedygn är begränsat. För att få fiska måste man ansöka om tillstånd. Fiskedygnen fördelas genom lottning under maj månad.

– Anledningen till att vi kvoterar fisket är att vi vill bevara kvaliteten på fisket och den upplevelse det innebär att besöka vattnet, säger Dan Blomkvist, länsfiskekonsulent på länsstyrelsen.

Ett av de mer populära kvoterade vattnen är Välijokk i Kiruna kommun. Här fördelas relativt få fiskedygn och ungefär var tionde ansökan beviljas. Eftersom de kvoterade vattnen är populära och ofta känsliga för överfiske och slitage så prioriteras de i länsstyrelsens fisketillsyn.

Tre personer påträffades fiskande utan tillstånd. Dom är nu polisanmälda och all fiskeutrustning är beslagtagna.

Du kanske även gillar detta