Just nu:
Annons

Nyheter

3 månader sedan Sverige Anders Lundin
Snacka om tungt gods på flugspö ... Foto: Privat
Bottennappet med flugspöt var en osannolik storfisk

Vi vågar redan nu utse detta till en av årets häftigaste fångster på flugspö. Sune Westberg fick en id på flugspö som är den största som någonsin fångats med den metoden, och som dessutom glidtacklade det svenska rekordet.

Sune Westberg i Örnsköldsvik hade en osannolik fiskedag när han fick två mega-idar på flugspö i Strömsån. Den ena vägde 2,7 kilo, men bleknade i jämförelse med den andra jättefisken som bara var 40 gram från det svenska rekordet.

– Jag körde med flugspö i klass 6 laddat med flytlina med sjunktafs och längst ut satt det en orande streamer. Jag tycker att orange är överlägset bästa färgen på flugan när man är ute efter id, berättar Sune för Fiskejournalen.

Fisket var inledningsvis trögt, men han lyckades få en fin id efter ett tag och den såg grann ut i håven, så han bestämde sig för att väga den.

– Anledningen var att jag under en period från slutet av 80-talet hade det svenska rekordet på flugfångad id på 2,6 kilo och blev nyfiken om denna var större. Det visade sig att den vägde 2,7 kilo och jag kände mig supernöjd.

Sune fiskade vidare och fick ytterligare ett par idar runt 2 kilo när det plötsligt blev stumt.

BOTTENNAPPET RÖRDE PÅ SIG

– Jag hann tänka ”bottenapp” men insåg direkt att ”bottennappet” rörde på sig. Fisken bjöd inte på någon vådlig fajt utan den gick mest med sidan mot strömmen och påminde mer om en stor braxen. Efter några minuter får jag in fisken i håven och känner direkt att det är den största id jag fått, vilket också vägningen bekräftade.

Fisken var inte så lång, bara 56 centimeter, men den var enormt grov över ryggen och vägde imponerande 3740 gram.

– När jag var vid ån var jag inte medveten om hur stor den var, alltså i jämförelse med det svenska rekordet. Det var först när jag kom hem som jag googlade och insåg hur fin den var. Fisken är såklart återutsatt och ska förhoppningsvis leka snart, hälsar Sune Westberg.

Läs om fler storfiskar i Fiskejournalen:

Heta Hallensjö slår till igen – nu med monstermört

Relaterad nyhet från din region
10 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Tove Ahlander med sin 90 centimeter långa gös. Foto: Privat
Blixtar och dunder – då small det till ordentligt för Tove

Tove Ahlander tillhör landets flitigaste gösfiskare, med många stora exemplar på sitt samvete. Hur tung hennes senaste fisk var går dock inte att säga eftersom vågen typiskt nog var trasig …

Det var absolut ingen rekordfisk på något sätt – men visst är det ändå typisk att storgösen hugger när varken vågen eller kamerastativet fungerar. Men minst sagt hyfsad var den, och bilden blev tillräckligt bra för att läsarna ska kunna bilda sig en skaplig uppfattning om fiskens storlek. 
– Det var efter ett oväder som jag bestämde mig för ett vertikalpass efter gös, då de brukar vara riktigt bra fiske efter just åskoväder. Det var svårt att hitta de större gösarna tills jag i slutet av kvällen såg en större individ på min sidescan. Väl under givaren så högg den bestämt, berättar Tove Ahlander.
Hon mätte gösen till 90 centimeter, och vikten kunde alltså inte fastställas då vågen inte ville fungera. Men enligt Tove handlade det inte om personligt rekord, som tur var. 

Fiskejournalen passar på att fråga henne om sina bästa två tips för att lyckas med sensommarfisket efter gös.

  1. För att lyckas så kan både traditionellt jiggfiske och vertikalfiske både vara roligt och ge fina gösar, mete vid grynnor är också en bra metod. Det mest effektiva sättet att fånga stora gösar på är att leta dem pelagiskt med ekolod och vertikalfiska efter dem.
  2. I mörka eller humusfärgade vatten fungerar det bäst med skrikiga färger i grönt orange och gult, rött är även en favorit. Transparenta och glittriga färger funkar i soligt och halvklart väder. Oftast hittar du gösen nära djuphål, stenig och hård bottenstruktur, intill grynnor på kvällen och tidig morgon. 

Tove hälsar också att bästa gösfisket oftast är under ihållande högtryck och soliga dagar, så håll gärna koll på lufttrycket och väderleken för ett lyckat gösfiske. 
– Fullmåne och tilltagande mot fullmåne är även en sak jag också går efter. Har oftast haft ett bättre fiske kring den perioden. 


Tack för det Tove – och grattis till en mäktig fisk!

Du kanske även gillar detta