Just nu:
Annons

Nyheter

3 månader sedan Sverige Anders Lundin
Jockfall är ett dragplåster för hela Överkalix kommun.
Chockbesked för fiskare – sträcka i Kalixälven kan stänga

Många rekommenderar aktiviteter utomhus i dessa coronatider. Nu kommer ett besked som får sportfiskare att rasa: Det berömda laxfisket i Kalixälven kring Jockfall verkar i dagsläget stängas av fiskerättsägaren kommande sommar.

Att fiskecamper stängs för utländska turister, eller att man inför begränsningar i antalet gäster, har redan skett i samband med coronavirusets spridning. Nu går svenska fiskerättsägare så långt att man vill stänga en älvsträcka, utifrån folkhälsomyndighetens direktiv om resor och sociala sammankomster. Det handlar alltså om det populära fisket kring Jockfall, närmare bestämt två kilometer nedanför fallet och nio kilometer ovanför fallet. Det hela avslöjas av Norrbottens-Kuriren och Norrländska Socialdemokraten.

– Man måste ta sitt ansvar och undvika att sprida smittan, säger Robert Eriksson som är ordförande för Jocks byamän som äger fiskerätten på den aktuella sträckan.

Till Norrbottens-Kuriren säger han att beslutet togs efter telefonkontakter med fiskerättsföreningens alla 23 medlemmar, och att online-försäljningen av fiskekort redan är stoppad.

Knappt hann nyheten komma ut innan både sportfiskare och entreprenörer kritiserade beslutet, som anser att det är en överdriven handling att stänga en älvsträcka. I synnerhet när utomhusaktiviteter som fiske kan göra gott för hälsan, förutom att det gynnar den lokala ekonomin.

FISKECAMP KAN DRABBAS

En av aktörerna som riskerar att drabbas hårt av beslutet är fiskecampen i Jockfall, som drivs av familjen Landin sedan många år. Även om det finns andra sträckor och platser att fiska på i området så är naturligtvis själva Jockfall den hetaste attraktionen.

– Vi ska absolut följa myndigheternas råd. Vi har redan förberett oss på att kunna servera maten utomhus i större utsträckning. Men vi vet inte hur det ser ut till sommaren. Bibehålls reseförbudet i andra länder så kan det bli många avbokningar i alla fall, och lokalbefolkningen och andra kan ju vilja fiska, säger hon till Norrbottens-Kuriren.

Ett fiskestopp i Jockfall skulle kunna drabba fler områden längs hela älven och övriga Norrbotten, anser Ann-Sofie Landin.

– Många fiskare vill besöka flera ställen. Blir det inget fiske här är risken att de inte kommer alls, säger hon till Norrbottens-Kuriren.

HOPPET FINNS FORTFARANDE

Enligt uppgifter till Fiskejournalen så arbetar dock flera aktörer intensivt just nu för att fisket i Jockfall trots allt inte ska stänga, bland annat Heart of Lapland, Swedish Lapland och Sportfiskarna. Det återstår att se om de kan få fiskerättsägarna på andra tankar. Det ska också poängteras att själva fiskecampen i Jockfall kommer att hålla öppet som vanligt.

Läs mer om fiskets positiva effekter:

Nytt fall prövas – vill att fiske ska räknas som friskvård

Relaterad nyhet från din region
19 timmar sedan Sverige Robert Westin
Stören är mycket ovanlig i svenska vatten. Foto: Lena Palm.
Sensationellt fynd av rysk stör

Den 24 juni gjorde Lena Palm och Tomas Torvaldsson en märklig upptäckt när de vittjade sina flundragarn. Fyndet gjordes på sex-åtta meters djup i Sandvik, strax utanför Tärnö i Karlshamn.

I nätet fanns en ovanlig fisk som de bedömde som en stör. Den var cirka 50 centimeter lång och vägde uppskattningsvis 1,5–2 kilo. Efter bild- och videogranskning så kunde forskaren Jörn Gessner konstateras att det var en rysk stör, Acipenser gueldenstaedtii, rapporterar P4 Blekinge.

Den ryska stören är ovanlig i svenska vatten. Den har endast observerats ett fåtal gånger i Västerhavet samt längst efter de södra kusterna. Arten har sin naturliga utbredning i Kaspiska- och Svarta havet inklusive dom tillrinnande floderna.

– Rysk stör är en extremt sällsynt gäst i svenskt vatten med endast ett fåtal tidigare fynd, säger Markus Forslund, avdelningschef på Natur & Klimat på Länsstyrelsen Blekinge.

Den ryska stören uppträder dock ibland i andra europeiska vattendrag, oftast på grund av rymning eller avsiktlig utplantering.

Stören som Lena och Tomas fångade släpptes tillbaka i vattnet igen, så den kunde simmade vidare på nya äventyr.

Du kanske även gillar detta