Just nu:
Annons
Annons

Nyheter

8 månader sedan Sverige
Därför sätts det ut lax i stället för öring i Vättern

Den rikskända storöringstammen i Vättern utrotades på grund av vattenkraftsutbyggnaden i Motala Ström i början på 1900-talet. Nu sätts det i stället ut lax i Vättern, och frågan är förstås varför man inte väljer öring?

Till många fiskares glädje så sattes det i veckan ut 8 000 laxungar i Vättern. Sedan 2015 sker det hela i Sportfiskarnas regi, och de aktuella laxungarna är av Klarälvsstam och kommer från Gammelkroppa Laxodling. Enligt utsättningstillståndet ska det sättas ut 20 000 lax årligen i Vättern, och det hela handlar alltså om en kompensation för bortfallet av den nedströmslekande öringstammen som slogs ut av vattenkraften.

Vätternöringen kanske rent utav var den mest storvuxna i hela Sverige. Frågan är då varför man inte försöker få öringen att etablera sig igen, i stället för att plantera ut tiotusentals laxar som ändå inte kan leka?

– Anledningen är att det redan finns öring i Vättern, av ursprungliga stammar som leker i biflödena. De blir dock inte lika stora som den gamla stammen, berättar Bengt Olsson på Sportfiskarna.

Förklaringen är alltså att man hellre skyddar de befintliga öringstammarna i stället för att plantera in nya, och det har genomförts arbeten för att både återställa lekområden och ta bort vandringshinder.

Laxen är helt och hållet avsedd för att fångas, alltså för att skapa ett bättre fiske. Dessutom trivs den väldigt bra i Vätterns näringsrika vatten, och rekordet ligger på imponerande 20,4 kilo, vilket även är svenskt rekord för injöslax. Den blir alltså större i Vättern än ”hemmasjön” Vänern.

Det har satts ut lax i Vättern från flera olika stammar, och sedan 1990-talet har Gullspångslax från Vänern använts för utsättningarna. Det råder dock brist på avelsfisk och Gullspångslax har därför i år ersatts med Klarälvslax.

– Vi hoppas på ett bra sportfiske efter lax de kommande åren. Laxen i den här höstutsättningen är fettfeneklippt vilket gör att det går att skilja dem från de som sattes ut i våras. Det kan ge bra möjligheter att utvärdera utsättningar om de som fångar lax i Vättern rapporterar sina fångster i Fångstdatabanken. Där går det att rapportera om lax har fettfenan klippt eller inte, uppmanar Peter Belin på Sportfiskarna som har hand om upphandling och kontakter med fiskodlingarna.

Läs om fiskeregler i Vänern:

Fiskare rasar mot nytt förbudsförslag i Vänern

Relaterad nyhet från din region
3 timmar sedan Sverige
Bosse Teuchler med svenska rekordet på färna. Det här är Bosses tredje färna över tre kilo. Foto: Sportfiskarnas storfiskregister.
Nytt svenskt rekord på färna

Bosse Teuchler är från och med nu en krönt färna-kung. Det nya rekordet på 3605 gram piskar det gamla med nöd och näppe, endast 25 gram skiljer fiskarna åt.

De första dagarna i maj besökte Bosse Svartån. En plats som huserar stora färnor, det vet den insatte. Meningen med trippen till Svartån var att tillsammans med andra fiskeintresserade familjemedlemmar satsa på stor färna. Uppenbarligen gick satsningen hem, men vägen dit var både slingrig och hal.

– Jag hade med mig både bröd, korv, räkor, kräftor och ost. Det var väldigt glest mellan nappen, Ett par napp första kvällen som resulterade i en fin hona på 2 710 g medan Janne och Loke bommade. På morgonen bytte jag ställe och fiskade grunt i strömmen med bröd – det resulterade i en färna på 2 820 g.
Jag fick inget mer den dagen, men Loke fick två kilosfärnor. Senare på kvällen vid 23 00 så fick jag en på 2 400 gram och en halvtimme senare kom hugget jag drömt om. Fisken rymdes knappt i håven. Det var en olekt hona, fullkomligt smällfet och grov över ryggen. Otroligt vacker utan en enda skavank, berättar Bosse för Sportfiskarnas Storfiskregistrerare Nicka Hellenberg

Den stora fisken visade sig vara en fullträff. 61,5 centimeter lång, 42 centimeter runt magen och otroliga 3605 gram, och det bästa av allt – ett nytt svensk rekord.

Färnan är Bosses tredje över trekilosstrecket vilket bara det är en bragd.

Vi på redaktionen lyfter fiskemössan och skickar iväg ett rungande grattis.

Registrerade storfiskar och sportfiskerekord hittar du på: Storfiskregistret

Mathias Arnham

Du kanske även gillar detta